Σαν Σήμερα Τρίτη 11/10/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon

11 Οκτωβρίου 1971

Κυκλοφορεί το «Imagine» του John Lennon, ένα από τα τραγούδια με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα.

Ο Lennon άρχισε να το γράφει όσο ακόμα ήταν μέλος των Beatles, σε μία περίοδο που το συγκρότημα γνώριζε πρωτοφανή επιτυχία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα.

Οι ιδεαλιστικοί στίχοι του τραγουδιού επηρεάστηκαν έντονα από την σύζυγο του Lennon, Yoko Ono. Αργότερα, εκείνος θα μιλούσε για την επιρροή που είχε πάνω στο τραγούδι η ποιητική συλλογή της Ono «Grapefruit», με το όνομα της συζύγου του να προστίθεται και επίσημα στους δημιουργούς του «Imagine» το 2017.

Περίπου έναν χρόνο μετά τη διάλυση των Beatles, ο Lennon ηχογραφεί το «Imagine». Σε αντίθεση με τα άλλα τραγούδια του από την εποχή εκείνη, όπως τα «Give Peace a Chance», «Power to the People» και «Happy Xmas (War is Over)», το «Imagine» δεν περιέχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα. Όμως, στίχοι όπως το «Imagine all the people/ sharing all the world» αποτυπώνουν ένα ριζοσπαστικά ουτοπικό όραμα και την επιθυμία του Lennon –και πολλών άλλων- να δοθεί τέλος στον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Το τραγούδι και το ομώνυμο άλμπουμ κάνουν τεράστια επιτυχία. Από το 2006, το «Imagine» ακούγεται κάθε χρόνο αμέσως πριν πέσει η μπάλα στην Times Square της Νέας Υόρκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ακούστηκε επίσης στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012 και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονκ Τσανγκ το 2018.

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon-1
φωτ.: AP

Η λέξη «Imagine» είναι γραμμένη στο μνημείο Strawberry Fields για τον Lennon στο Central Park, ενώ το John Lennon International Airport του Λίβερπουλ χρησιμοποιεί για σλόγκαν του τον στίχο του τραγουδιού «Above us, only sky».

Η ειρωνεία είναι ότι ένας στίχος αυτού του τραγουδιού αλλά και τα εκατομμύρια που έβγαλε ο John Lennon από αυτήν και τις άλλες επιτυχίες του, στάθηκαν αφορμή για να δολοφονηθεί ο καλλιτέχνης από έναν ψυχικά διαταραγμένο θαυμαστή του.

Ο Lennon είχε μιλήσει για τα χρήματα που έβγαλε σε μία συνέντευξή του στο Spin Magazine το 1975.  «Τα πηγαίνω μια χαρά. Είναι πλούσιος στην Αγγλία και μέτρια εύπορος στην Αμερική (τον καιρό εκείνο ζούσε στη Νέα Υόρκη). Γιατί πολλά από τα χρήματα έχουν κολλήσει στην Αγγλία».

«Ο αγγλικός νόμος δεν επιτρέπει να βγαίνουν χρήματα από τη χώρα, εφόσον μπορεί να το αποτρέψει. Και πάντα μου λένε να επενδύσω σε αυτό και σε εκείνο».

Ο ίδιος ο Lennon, πάντως, είχε πει ότι προτιμούσε να κρατά τα χρήματά του στην τράπεζα και να μην τα επενδύει. «Τα μόνα πράγματα στα οποία μπορείς να επενδύσεις είναι μεγάλα φασιστικά πράγματα. Όπως χρυσωρυχεία στη Ν. Αφρική. Είπα: Δώστε μου μία λίστα με πράγματα στα οποία μπορώ να επενδύσω που να μην περιλαμβάνουν την εκμετάλλευση των ανθρώπων. Και δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα».

Αυτά τα εκατομμύρια που είχε στην τράπεζα, κόστισαν τελικά στον John Lennon τη ζωή του. Ο καλλιτέχνης σκοτώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 στη Νέα Υόρκη, μπροστά από το κτίριο όπου ζούσε με την Yoko Ono και τον γιο τους, Sean.

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon-2
φωτ.: AP

Ένας παθιασμένος θαυμαστής του, ο Mark Chapman, αποκάλυψε αργότερα ότι τον σκότωσε με τέσσερις σφαίρες γιατί είχε θυμώσει που ο Lennon ζητούσε από τον κόσμο να φανταστεί έναν πλανήτη χωρίς ιδιοκτησία («imagine no possession», έλεγε το «Imagine»), την ώρα που εκείνος ζούσε μια ζωή εκατομμυριούχου.

«Μας είπε να φανταστούμε έναν κόσμο χωρίς ιδιοκτησίες και εκείνος, με εκατομμύρια δολάρια και γιοτ και φάρμες και εξοχικά, γελούσε σε βάρος των ανθρώπων σαν εμένα, που είχαν πιστέψει τα ψέματα και αγόραζαν τους δίσκους και έχτιζαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους γύρω από τη μουσική του», θα έλεγε αργότερα ο δολοφόνος.

Imagine no possessions: Πώς τα εκατομμύρια του «Imagine» σκότωσαν τον John Lennon-3
φωτ.: AP

O Chapman καταδικάστηκε σε ισόβια, με δυνατότητα αναστολής έπειτα από 20 χρόνια. Από το 2000, έχει καταθέσει 12 αιτήσεις αποφυλάκισης, με την πιο πρόσφατη να απορρίπτεται πριν από έναν μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι Metallica κατά 335.000 θαυμαστών τους: Η αγωγή που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική

Η μελωδία από την Αφρική που όλοι σιγοτραγουδούν και τα χαμένα εκατομμύρια

Από έμπορος ναρκωτικών, δισεκατομμυριούχος: Ο ράπερ που εντυπωσίασε τον Buffett 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News