Σαν Σήμερα Δευτέρα 3/10/2022, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που έγραψε το όνομά του στον ουρανό: Ξεκίνησε με ένα αεροπλάνο 15 θέσεων

Ο άνθρωπος που έγραψε το όνομά του στον ουρανό: Ξεκίνησε με ένα αεροπλάνο 15 θέσεων

3 Οκτωβρίου 2007

Πεθαίνει, σε ηλικία 71 ετών, ο Tony Ryan, ο Ιρλανδός επιχειρηματίας που ίδρυσε τη μεγαλύτερη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, την Ryanair.

Γεννημένος στις 2 Φεβρουαρίου του 1936, ο Ryan ήταν ο γιος ενός χειριστή τρένου. Ήταν 18 όταν πέθανε ο πατέρας του και αναγκάστηκε να αφήσει τις σπουδές του για να συντηρήσει τη μητέρα και τα μικρότερα αδέρφια του. Κάπως έτσι, πέρασε 20 χρόνια δουλεύοντας για την κρατική αεροπορική εταιρεία της Ιρλανδίας Aer Lingus, όπου και αναρριχήθηκε στην ιεραρχία για να φύγει το 1975, έχοντας πια γίνει μάνατζερ.

Το 1975, ο Ryan ιδρύει την Guinness Peat, μια εταιρεία που επιτρέπει σε αεροπορικές εταιρείες να επεκτείνουν τον στόλο τους νοικιάζοντας αεροπλάνα.

Παρότι η Guinness Peat συσσώρευσε μεγάλα χρέη, έδωσε στον Ryan τα χρήματα να ιδρύσει την Ryanair, ουσιαστικά αντιγράφοντας το μοντέλο χαμηλού κόστους το οποίο είχε εισάγει στις ΗΠΑ η Southwest Airlines.

Η Ryanair ιδρύθηκε το 1985 και πετούσε αρχικά μόνο με ένα 15θέσιο αεροπλάνο στο δρομολόγιο Δουβλίνο (Waterford) – Λονδίνο (Gatwick.) Δύο χρόνια αργότερα πρόσθεσε ένα δεύτερο δρομολόγιο, μεταξύ Δουβλίνου και του αεροδρομίου Luton του Λονδίνου, μπαίνοντας σε απευθείας ανταγωνισμό με την Aer Lingus.

Η επιβατική κίνηση της low-cost αεροπορικής εταιρείας μεγαλώνει, όμως η επιτυχία της δεν αποτυπώνεται στον ισολογισμό της. Για αυτό και ο Ryan ζητά τις υπηρεσίες του Michael O’Leary, του σημερινού CEO της, ο οποίος το 1998, πριν καν κλείσει τα 30 του χρόνια, γίνεται σύμβουλος της αεροπορικής.

Ήταν ο O’Leary που επέβαλε το μοντέλο χαμηλού κόστους για το οποίο η Ryanair έγινε γνωστή –έστω και όχι με θετικό τρόπο, πολλές φορές- σε όλη την Ευρώπη. To 2020, η Ryanair μετέφερε 150 εκατ. επιβάτες σε 240 προορισμούς σε 40 χώρες.  

Όταν πέθανε, ο Tony Ryan είχε προσωπική περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων και ήταν ο έβδομος πλουσιότερος Ιρλανδός. Ζούσε στη φορολογική εξορία του Μονακό, αλλά διατηρούσε ένα εξοχικό και μία φάρμα αλόγων στην πατρίδα του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Ταξίδι με αεροπλάνο: Ο ένας κανόνας που δεν πρέπει να αγνοείτε ποτέ

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Οι πτήσεις θα γίνουν ακόμα πιο τρομακτικές

Αεροπλάνα: 3 κόλπα για να γλιτώσετε τις καθυστερήσεις από την γυναίκα που πληρώνεται για να κάνει διακοπές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News