Σαν Σήμερα Παρασκευή 23/09/2022, 07:11
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τζόγος, μαφία και ξενοδοχεία ημιδιαμονής: Η Nintendo έχει μια -άγνωστη- ιστορία 130 χρόνων

Τζόγος, μαφία και ξενοδοχεία ημιδιαμονής: Η Nintendo έχει μια -άγνωστη- ιστορία 130 χρόνων

23 Σεπτεμβρίου 1889

Ο Fusajiro Yamauchi ιδρύει στο Κιότο της Ιαπωνίας την Nintendo Koppai, μια εταιρεία που κατασκευάζει το «hanafuda», ένα είδος ιαπωνικής τράπουλας που είναι πολύ δημοφιλές την εποχή εκείνη, ενώ χρησιμοποιείται και στα στέκια του παράνομου τζόγου της yakuza, της τοπικής μαφίας.

Το γεγονός ότι οι κάρτες αυτές με τα ζωηρά χρώματα χρησιμοποιούνται στον τζόγο αντανακλάται ακόμα και στο όνομα που επέλεξε ο Yamauchi για την εταιρεία του: Η λέξη «Nin-ten-do» γράφεται με χαρακτήρες που σημαίνουν, περίπου, «τύχη-παράδεισος-αίθουσα» ή αλλιώς, το μέρος όπου αφήνεις την τύχη σου στα χέρια των θεών.

Τζόγος, μαφία και ξενοδοχεία ημιδιαμονής: Η Nintendo έχει μια -άγνωστη- ιστορία 130 χρόνων-1
Οι κάρτες hanafuda (φωτ.: Shutterstock)

Τα επόμενα 60 χρόνια, η Nintendo έγινε ο πρώτος κατασκευαστής χαρτιών για παιχνίδια στην Ιαπωνία, επεκτάθηκε στην παραγωγή δυτικού τύπου χαρτιών και εφάρμοσε μία σειρά από καινοτομίες. Ήταν η πρώτη που κατασκεύασε στην Ιαπωνία πλαστικοποιημένες κάρτες που είναι πιο ανθεκτικές, ενώ έκλεισε και συμφωνία με την Disney για να απεικονίζει τον Mickey Mouse και άλλους ήρωές της στις τράπουλές της. Με αυτό τον τρόπο, κατάφερε να διευρύνει την αγορά, καθώς ένα προϊόν που έως εκείνη τη στιγμή απευθυνόταν σε τζογαδόρους, έγινε πλέον παιχνίδι για παιδιά.

Η Nintendo παρέμεινε στα χέρια της οικογένειας Yamauchi για περισσότερα από 100 χρόνια. Ο δισέγγονος του Fusajiro Yamauchi, Hiroshi, ανέλαβε τα ηνία το 1949, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Και μία από τις πρώτες του κινήσεις ήταν να απολύσει όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας από την εταιρεία, για να δείξει σε όλους ποιος είναι το αφεντικό.

Ο Hiroshi Yamauchi ήταν εκείνος που σκέφτηκε να επεκτείνει την εταιρεία και πέρα από τις τράπουλες. Ήταν η περίοδος από το 1963 έως το 1968, δηλαδή λίγο αφότου η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, κάτι που σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας είχε την οικονομική ευελιξία να κάνει νέα εγχειρήματα.

Το πρώτο από αυτά ήταν ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής. Ο ίδιος ο Yamauchi ήταν γνωστός για τις παράνομες σχέσεις του και καθώς τα ξενοδοχεία στην Ιαπωνία διέθεταν τότε τα δωμάτιά τους μόνο για πλήρη διανυκτέρευση, εκείνος αποφάσισε να ανοίξει το δικό του ξενοδοχείο, στο οποίο ήταν και συχνός… πελάτης.

Τζόγος, μαφία και ξενοδοχεία ημιδιαμονής: Η Nintendo έχει μια -άγνωστη- ιστορία 130 χρόνων-2
O Hiroshi Yamauchi (φωτ.: AP)

Τα ξενοδοχεία για παράνομα ζευγαράκια πήγαν καλά, όμως τελικά έκλεισαν, γιατί ο Yamauchi ήθελε να μπει σε άλλους κλάδους. Η Nintendo επεκτάθηκε στα ταξί και τα πήγαινε περίφημα, ώσπου μία διαφωνία με το συνδικάτο των οδηγών της κόστισε πολύ και έτσι ο Yamauchi αποχώρησε από τον κλάδο.

Ο όμιλος πειραματίστηκε και με την εισαγωγή του στα τρόφιμα, ιδρύοντας μία εταιρεία στιγμιαίου ρυζιού, όμως τελικά, ο Yamauchi αποφάσισε να αφοσιωθεί στις ρίζες της Nintendo και στα παιχνίδια.

Τζόγος, μαφία και ξενοδοχεία ημιδιαμονής: Η Nintendo έχει μια -άγνωστη- ιστορία 130 χρόνων-3
φωτ.: AP

Η δεκαετία του 1970 ήταν η εποχή των ηλεκτρονικών και για την Nintendo, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ήταν το next big thing. Οι επιτυχίες άρχισαν να έρχονται η μία μετά την άλλη: Πρώτα το Beam Gun, που κυκλοφόρησε το 1970 και είχε εξαιρετικές κριτικές, ενώ μία δεκαετία μετά βγήκε το θρυλικό Donkey Kong.  Το 1985 η Nintendo κυκλοφόρησε τη δική της κονσόλα παιχνιδιών σε όλο τον κόσμο και την ίδια χρονιά, έκανε έναν υδραυλικό, τον Mario, πρωταγωνιστή ενός video game όπου στόχος του παίκτη ήταν να σώσει τη πριγκίπισσα Πιτς και το βασίλειο του μανιταριού. Το «Super Mario Bros» έγινε ένα από τα πιο θρυλικά –και πιο μαζικά σε παραγωγή- παιχνίδια όλων των εποχών.

Το 1989 γεννήθηκε το GameBoy και συνδέθηκε άρρηκτα με το Tetris, το οποίο η Nintendo αγόρασε από έναν Ρώσο προγραμματιστή. Ακολούθησε η κονσόλα Wii στα τέλη του 2006 και το Nintendo Switch το 2017.

To 2021, η Nintendo, μία εταιρεία 133 ετών, πραγματοποίησε πωλήσεις σχεδόν 16 δισ. δολαρίων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η τσιγκουνιά των Σκωτσέζων και ο κανόνας του 15%: Η άγνωστη ιστορία ενός προϊόντος που χρησιμοποιούμε καθημερινά

Ίδρυσε μια εταιρεία 100 δισ. δολαρίων για να μην τα… ακούσει από τη γυναίκα του

Kellogg’s: Το πρωινό που τρώνε εκατομμύρια άνθρωποι κρύβει μια πικρή ιστορία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News