Σαν Σήμερα Τετάρτη 14/09/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα χαμένα εκατομμύρια μίας πριγκίπισσας: Πόσα πλήρωσε για να «αγοράσει» τον τίτλο

Τα χαμένα εκατομμύρια μίας πριγκίπισσας: Πόσα πλήρωσε για να «αγοράσει» τον τίτλο

14 Σεπτεμβρίου 1982

Η πριγκίπισσα του Μονακό, Γκρέις Κέλι, πεθαίνει, μία ημέρα αφότου υπέστη εγκεφαλικό ενώ οδηγούσε στην Κυανή Ακτή.

Το δυστύχημα κόβει το νήμα μίας ζωής που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι, όμως περίπου 40 χρόνια αργότερα, ένα ντοκιμαντέρ που βγάζει στο φως τις οικονομικές δοσοληψίες πίσω από την είσοδό της στην βασιλική οικογένεια του Μονακό, καταρρίπτει τον μύθο.

Και αυτό γιατί όπως αποδείχθηκε, η Γκρέις Κέλι πλήρωσε για να γίνει πριγκίπισσα. Και μάλιστα πλήρωσε ακριβά: 2 εκατ. δολάρια τότε, που σε σημερινά χρήματα αντιστοιχούν σε 20 εκατ. δολάρια.

Τα χαμένα εκατομμύρια μίας πριγκίπισσας: Πόσα πλήρωσε για να «αγοράσει» τον τίτλο-1
φωτ.: AP

Γεννημένη σε μια ευκατάστατη οικογένεια της Φιλαδέλφειας, το 1929, η Γκρέις Κέλι έζησε από νωρίς μία ζωή προνομίων. Στα 18 της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ασχοληθεί με το μόντελινγκ και την υποκριτική, όπου και σπούδασε σε δραματική σχολή με ετήσια δίδακτρα 1.000 δολαρίων.

Σε ηλικία 25 ετών, το 1955,  κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ για τον ρόλο της στην ταινία «The Country Girl» και στη συνέχεια πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από άλλα κλασικά έργα, όπως το «High Society» (1956) και τις πιο ταινίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Rear Window» (1954), «Dial M for Murder» (1954) και «To Catch a Thief» (1955).

Όπως κατέληξε το ντοκιμαντέρ «Grace Kelly: The Missing Millions», η Γκρέις Κέλι υπολογίζεται ότι έβγαλε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τις ταινίες του Χόλιγουντ που είχε γυρίσει, δηλαδή 15 εκατομμύρια δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Η εμβληματική σταρ τα άφησε όλα αυτά πίσω για μια ζωή με τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ’ του Μονακό. Και αυτό, όχι μόνο γιατί το 1956, αποφάσισε να εγκαταλείψει την καριέρα της, σε ηλικία μόλις 26 ετών, για να παντρευτεί τον πρίγκιπα. Όπως αποκάλυψε το ντοκιμαντέρ, η ηθοποιός πλήρωσε προίκα 2 εκατομμυρίων δολαρίων στη βασιλική οικογένεια του Μονακό, για να μπει στον Οίκο των Γκριμάλντι.

Τα χαμένα εκατομμύρια μίας πριγκίπισσας: Πόσα πλήρωσε για να «αγοράσει» τον τίτλο-2
φωτ.: AP

Το αποτέλεσμα ήταν ότι τη στιγμή του τραγικού θανάτου της, τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που είχε στο όνομά της ήταν ένα παλιό εξοχικό σπίτι στην Ιρλανδία που είχε κληρονομήσει από τον παππού της και οικονομίες 10.000 δολαρίων (27.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα).

«Αυτό που είναι τόσο οδυνηρό στην ιστορία της Γκρέις Κέλι είναι ότι έπρεπε να πληρώσει για να γίνει πριγκίπισσα», είπε στο Business Insider η Τζέμα Γκόντφρεϊ, οικονομική σύμβουλος και ερευνήτρια που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ. «Οι περισσότεροι άνθρωποι το φαντάζονται σαν ένα παραμύθι, να φεύγει από το Χόλιγουντ για μια ζωή με πολλά πλούτη».

Η Κέλι γνώρισε τον πρίγκιπα Ρενιέ το 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών, με τον γάμο τους να πραγματοποιείται τον επόμενο χρόνο. Τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής έδειχναν ότι η ηθοποιός σκόπευε να συνεχίσει την καριέρα της, αλλά ο νέος σύζυγός της είχε άλλα σχέδια. Λίγο μετά τον γάμο τους, ο πρίγκιπας του Μονακό είπε στους Los Angeles Times ότι μαζί με τη σύζυγό του αποφάσισαν να δοθεί τέλος στην πορεία της στο Χόλιγουντ.

Τα χαμένα εκατομμύρια μίας πριγκίπισσας: Πόσα πλήρωσε για να «αγοράσει» τον τίτλο-3
φωτ.: AP

«Αυτή η απόφαση θα ληφθεί από τον πρίγκιπα», είπε αυτή σε δημοσιογράφους την εποχή εκείνη.

Μετά τον γάμο της, η Γκρέις Κέλι αφιέρωσε τη ζωή της στη φιλανθρωπία, υποστηρίζοντας τις τέχνες και τα δικαιώματα των παιδιών.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, όσοι βρέθηκαν γύρω της επωφελήθηκαν από τη λάμψη του ονόματός της – πλην εκείνης. Η MGM έβγαλε εκατομμύρια από τις ταινίες της Κέλι, ενώ το Μονακό στηρίχθηκε στη φήμη και τη γοητεία της για να προσελκύσει εκατομμυριούχους στον φορολογικό του παράδεισο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο θάνατος στο τούνελ και τα μυστικά της διαθήκης της

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η ανορθόδοξη σχέση του με το χρήμα και τις επιχειρήσεις

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόσο πλούσια ήταν στ΄ αλήθεια;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News