Σαν Σήμερα Τρίτη 6/09/2022, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα «πλοία της στεριάς»: Η άγνωστη ιστορία που έδωσε στα τανκς το όνομά τους

Τα «πλοία της στεριάς»: Η άγνωστη ιστορία που έδωσε στα τανκς το όνομά τους

6 Σεπτεμβρίου  1915

Το τεθωρακισμένο όχημα με το παρατσούκλι Little Willie βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στην Αγγλία. Πρόκειται για το πρώτο τανκ στην ιστορία. 

Όμως αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά επιτυχημένο. Με βάρος 14 τόνων, κολλούσε στα χαρακώματα, ενώ όταν κατάφερνε να κινηθεί στα πεδία της μάχης, δεν ανέπτυσσε παρά ταχύτητα 3 χιλιομέτρων την ώρα.

Τα «πλοία της στεριάς»: Η άγνωστη ιστορία που έδωσε στα τανκς το όνομά τους-1
To Little Willie. 

Το επόμενο διάστημα, θα γίνουν βελτιώσεις στο αρχικό τανκ και τελικά, τα τεθωρακισμένα αυτά οχήματα θα μεταμορφώσουν τα πεδία της μάχης.

Οι Βρετανοί ανέπτυξαν το τανκ ως απάντηση στις μάχες των χαρακωμάτων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1914, ένας συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού με το όνομα Ernest Swinton, μαζί με τον William Hankey, τον γραμματέα της Επιτροπής για την Άμυνα της Αυτοκρατορίας, είχαν την ιδέα ενός τεθωρακισμένου οχήματος με ερπύστριες, που να μπορεί να σπάσει τις γραμμές του εχθρού και να κινηθεί σε ανώμαλο έδαφος.

Οι δύο άνδρες απευθύνθηκαν στον Winston Churchill, ο οποίος πίστεψε την ιδέα του «πλοίου της στεριάς» και οργάνωσε την επιτροπή Landships Committee για την παραγωγή του πρωτοτύπου.

Για να κρατηθεί το project μυστικό από τους εχθρούς, οι Βρετανοί είπαν στους εργάτες που δούλευαν για αυτό ότι έφτιαχναν οχήματα για να μεταφέρουν νερό στα πεδία της μάχης. Όταν τελικά τα οχήματα ήταν έτοιμα, παραδίδονταν μέσα σε ξύλινα κιβώτια που έγραφαν πάνω «tank» (δηλαδή «δεξαμενή» στα αγγλικά), σύμφωνα με το history.com. Κάπως έτσι, επικράτησε η ονομασία τανκς, η οποία από τα αγγλικά καθιερώθηκε και σε άλλες γλώσσες, όπως για παράδειγμα στα ελληνικά.

Η επιτυχία των τανκς

Έπειτα από τις απογοητευτικές επιδόσεις του Little Willie, το οποίο υπερθερμαινόταν, δεν μπορούσε να περάσει τα χαρακώματα και ήταν απελπιστικά αργό, οι Βρετανοί έφτιαξαν ένα δεύτερο πρωτότυπο, το «Big Willie».

Έως το 1916, αυτό το όχημα ήταν έτοιμο για τον πόλεμο και έκανε το ντεμπούτο του στη Μάχη του Σομ, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Αυτή η πρώτη «φουρνιά» των τανκς, γνωστή ως Mark I, ήταν θορυβώδης και όλο πάθαινε βλάβες στο πεδίο της μάχης. Όμως οι προοπτικές του τανκ είχαν φανεί.

Ακολούθησαν και άλλες βελτιώσεις και στη μάχη του Καμπρέ, τον Νοέμβριο του 1917, περίπου 400 Mark IV αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένα, οδηγώντας στην αιχμαλωσία 8.000 στρατιωτών του εχθρού.

Τα «πλοία της στεριάς»: Η άγνωστη ιστορία που έδωσε στα τανκς το όνομά τους-2
Tο Mark IV. 

 

Τα τανκς έγιναν ένα σημαντικό όπλο για τους στρατούς και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά πεδία της μάχης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ένας εκατομμυριούχος καπιταλιστής και ένας φτωχός Σοβιετικός: Πίσω από τα όπλα που σκότωσαν εκατομμύρια 

Ο λαός που ξέχασε τα 3.000 παπούτσια και τα αλεξίσφαιρα σουτιέν

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεσαία τάξη για να της πουλήσει αυτοκίνητα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News