Σαν Σήμερα Δευτέρα 5/09/2022, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τουβαλού: Η τέταρτη πιο φτωχή χώρα του κόσμου και ο κρυμμένος θησαυρός της

Τουβαλού: Η τέταρτη πιο φτωχή χώρα του κόσμου και ο κρυμμένος θησαυρός της

5 Σεπτεμβρίου 2000

Το Τουβαλού γίνεται το 189ο μέλος του ΟΗΕ. Πώς μπόρεσε, όμως, αυτή η φτωχή νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού με τους 12.000 κατοίκους να πληρώσει την ετήσια συνδρομή της στα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλα ποσά σε καθυστέρηση;

Το Τουβαλού χρωστά πολλά στο ίντερνετ.

Αυτή η πρώην βρετανική αποικία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα από ατόλες και βρίσκεται περίπου στα μισά ανάμεσα στη Χαβάη και την Αυστραλία.

Το έδαφος στα εννέα νησιά του Τουβαλού δεν είναι ιδιαίτερα εύφορο, έτσι τα ψάρια και το βούτυρο καρύδας ήταν οι μοναδικές εξαγωγές από τις οποίες εισέρρεαν κάποια χρήματα στην τοπική οικονομία. Ιδιαίτερα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, όμως το Τουβαλού θεωρείται μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, είναι η τέταρτη πιο φτωχή.

Ωστόσο, το Τουβαλού έτυχε να διαθέτει ένα από τα πολυτιμότερα «οικόπεδα» στη «γεωγραφία» του ίντερνετ, το οποίο και εκμεταλλεύτηκε για να πολλαπλασιάσει τα έσοδα της οικονομίας του και να βάλει τη χώρα στον χάρτη της διεθνούς κοινότητας.

Η ιστορία αυτή ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η International Telecommunication Union μοίρασε στις χώρες την κατάληξη των domains τους. Η Ελλάδα πήρε το .gr, το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε το .uk, η Γαλλία πήρε το .fr και το Τουβαλού πήρε το .tv.

Όπως θα έλεγε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος αργότερα στην Washington Post, όταν το 1995 έλαβαν στο γραφείο του το φαξ που ενημέρωνε για την παραχώρηση της κατάληξης .tv, κανείς τους δεν γνώριζε τη σημασία αυτών των δύο γραμμάτων. Η ερώτηση που έκαναν ο ένας στον άλλο ήταν «τι στο καλό είναι αυτό το ‘ίντερνετ’;».

Θα χρειαζόταν να περάσουν μερικά χρόνια για να κατανοήσει η νησιωτική χώρα τον θησαυρό που είχε στα χέρια της. Όμως, το 1998 άρχισε να βγάζει χρήματα από την κατάληξη .tv.

Ήταν η εποχή που οι εταιρείες άρχιζαν να διαβλέπουν ότι η αύξηση στις ταχύτητες του ίντερνετ θα επέτρεπε το streaming τηλεοπτικών εκπομπών και καναλιών μέσω του διαδικτύου.

Έτσι, το Τουβαλού άρχισε να κλείνει συμφωνίες με ξένες εταιρείες, δίνοντάς τους το δικαίωμα χρήσης της κατάληξης .tv. Οι εταιρείες αυτές στη συνέχεια μίσθωναν domains όπως τα China.tv ή net.tv και έδιναν στο Τουβαλού ένα μερίδιο από τα έσοδα.

Με το πρώτο ένα εκατομμύριο δολάρια που έβγαλε, το Τουβαλού πλήρωσε τη συνδρομή του για την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Σήμερα, το .tv έχει διατεθεί σε 458.195 ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και το Twitch, που θεωρείται ο «βασιλιάς του streaming» και έχει τη διεύθυνση twitch.tv.

Πλέον, το Τουβαλού βγάζει το 1/12ο των κρατικών εσόδων του από το .tv, χωρίς να κάνει το παραμικρό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η επανάσταση του ίντερνετ ξεκίνησε σιωπηλά: Δεν φαντάζεστε ποιο ήταν το πρώτο .com

Πού είναι σήμερα η εταιρεία που μας έμαθε το ίντερνετ

Υπάρχει ζωή χωρίς το ίντερνετ; Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άλλαξε τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News