Σαν Σήμερα Τετάρτη 31/08/2022, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο

31 Αυγούστου 1955 

Ο William Cobb της General Motors παρουσιάζει στην έκθεση αυτοκινήτων Powerama του Σικάγο το πρώτο αυτοκίνητο του κόσμου που κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το Sunmobile του Cobb «συστήνει» τα φωτοβολταϊκά σε μία βιομηχανία που έχει μανία με τη βενζίνη: Το αυτοκίνητο αυτό χρησιμοποιεί 12 φωτοηλεκτρικές κυψέλες με βάση το σελήνιο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα και με αυτό να τροφοδοτεί τον κινητήρα του.

Υπάρχει, βέβαια, μία κρίσιμη λεπτομέρεια: Το Sunmobile έχει μήκος μόλις 40 εκατοστά. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό αυτοκίνητο-παιχνίδι που ανοίγει μεν τους ορίζοντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά απέχει πάρα πολύ από το να μπει σε παραγωγή.

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο-1

Σήμερα, παρότι έχουν περάσει 67 ολόκληρα χρόνια, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει καταφέρει ακόμα να «δαμάσει» την ηλιακή ενέργεια. Παρά τα πολλά σχέδια, καμία εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στη μαζική παραγωγή ενός ηλιακού αυτοκινήτου.

Υπάρχουν όμως μερικές που ισχυρίζονται ότι βρίσκονται κοντά.

Lightyear 0 

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο-2

Οι κατασκευαστές του Lightyear 0 ελπίζουν να πείσουν τους οδηγούς ότι το αυτοκίνητό τους είναι μια βιώσιμη εναλλακτική στην  εποχή της κλιματικής αλλαγής. Από τον Νοέμβριο, η εταιρεία θα αρχίσει να παραδίδει τα αξίας 250.000 ευρώ ηλιακά αυτοκίνητά της στους αγοραστές της. Αυτό που διαφημίζεται σαν «το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής του κόσμου», θα διατεθεί αρχικά σε 950 μονάδες.

Sono Sion 

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο-3

Οι Γερμανοί της Sono Motors τοποθετούνται στο άλλο άκρο της αγοράς, καθώς σχεδιάζουν να πουλήσουν το δικό τους ηλιακό αυτοκίνητο αντί 28.500 ευρώ. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα αυτοκίνητο που διαφημίζεται ως οικογενειακό. 

Aptera 

Πέρασαν 67 χρόνια και ακόμα περιμένουμε το πρώτο ηλιακό αυτοκίνητο-4

Η Aptera Motors είχε ανακοινώσει το 2020 ότι οι προκρατήσεις για το φουτουριστικό ηλιακό όχημά της με τις τρεις ρόδες «ξεπούλησαν» σε λιγότερο από 24 ώρες. Οι δύο εκδόσεις του αυτοκινήτου πωλούνται αντί 26.000 δολαρίων και 50.000 δολαρίων αντίστοιχα, με τη διαφορά να βρίσκεται στην αυτονομία.

Όμως, η Aptera είχε παρουσιάσει το ηλιακό αυτοκίνητό της σαν το next big thing και πριν από μία δεκαετία, με την εταιρεία να μην καταφέρνει τότε να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την παραγωγή του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο «Έλληνας Θεός» που σχεδίασε το πιο θρυλικό αυτοκίνητο όλων των εποχών

To Citroen που έσωσε τη ζωή ενός προέδρου – Και πώς εκείνος ανταπέδωσε

«Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη» – Η σοφία του Walter Chrysler

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News