Σαν Σήμερα Πέμπτη 25/08/2022, 07:05
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων

Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων

25 Αυγούστου 2012

Πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, ο Neil Armstrong, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι, εκστομίζοντας τη θρυλική φράση: Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι πόσο  λίγα χρήματα πήρε ο Armstrong για να περπατήσει στο φεγγάρι. Την εποχή εκείνη, ο μισθός του ήταν 27.401 δολάρια, που θα αντιστοιχούσε σε σχεδόν 200.000 δολάρια σε σημερινά χρήματα.

Μάλιστα, το πλήρωμα του Apollo 11 δεν αμείφθηκε έξτρα για το ταξίδι στο διάστημα.

Βέβαια, οι περισσότεροι αστροναύτες βρήκαν τρόπους, αργότερα στη ζωή τους, να κεφαλαιοποιήσουν τη φήμη τους. Ο  Buzz Aldrin ζητά από 50.000 έως 75.000 δολάρια, μετακίνηση με ιδιωτικό αεροπλάνο και διαμονή VIP για να μιλήσει σε συνέδρια.

Ο Charlie Duke, ο 10ος αλλά και νεότερος αστροναύτης που περπάτησε στο φεγγάρι, ζητά 5.000 δολάρια για μια συνέντευξη.

Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων-1
φωτ.: AP

Όμως, ο Armstrong δεν έδειξε κατά τη διάρκεια της ζωής του ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Έζησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι μόνες φορές που συγκέντρωσε χρήματα ήταν για το πανεπιστήμιό του, το Purdue.

Δεν συνέβη το ίδιο με την οικογένειά του, η οποία έβγαλε 6 εκατομμύρια δολάρια από τον θάνατο του αστροναύτη. Όχι κεφαλαιοποιώντας τη φήμη του, αλλά ως αντάλλαγμα για τη σιωπή της.

Η άγνωστη ιστορία

Όταν ο Neil Armstrong πέθανε το 2012, ο θάνατός του αποδόθηκε επισήμως σε επιπλοκές που προέκυψαν από εγχείρηση καρδιάς. Όμως, επτά χρόνια μετά, οι New York Times έβγαλαν στο φως τις πιο σκοτεινές συνθήκες του θανάτου αυτού.

Η εφημερίδα έλαβε μέσω ταχυδρομείου 93 σελίδες εγγράφων που αποκαλύπτουν μια διαμάχη μεταξύ της οικογένειας του πιο διάσημου αστροναύτη στην ιστορία και του μικρού νοσοκομείου του Οχάιο όπου νοσηλευόταν και χειρουργήθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε, η οικογένεια είχε απειλήσει να κατηγορήσει δημόσια το νοσοκομείο για ιατρικό λάθος.

Neil Armstrong: Πόσα πήρε για να περπατήσει στο φεγγάρι και το μυστικό των 6 εκατ. δολαρίων-2
φωτ.: AP

Τελικά, κατέληξε σε μια μυστική συμφωνία που απέτρεψε τη δημοσιοποίηση ενός σκανδάλου, με το νοσοκομείο να πληρώνει 6 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά, τα 5 εκατομμύρια πήγαν στους δύο γιους του Armstrong, Rick και Mark, με αντάλλαγμα τη σιωπή τους.

Σε ένα email του Ιουλίου 2014, η σύζυγος του Mark, Wendy, που είναι δικηγόρος, απείλησε με ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της 45ης επετείου της αποστολής Apollo 11.

«Εάν αυτό το ζήτημα δημοσιοποιηθεί, η ζημιά στη φήμη του πελάτη σας θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος από οποιαδήποτε απόφαση του δικαστηρίου μπορούμε να φανταστούμε», έγραφε.

Η υπόθεση αφορούσε την απόφαση του νοσοκομείου στο Φέρφιλντ του Οχάιο να μην μεταφέρει αμέσως τον Armstrong στο χειρουργείο, όταν άρχισε να παρουσιάζει ταχεία εσωτερική αιμορραγία, αρκετές ημέρες μετά από εγχείρηση μπάι-πας. Επίσης, αμφισβητήθηκε και η αρχική απόφαση να γίνει η επέμβαση.

Πάντως, η χήρα του Arstrong, Carol, που ήταν η δεύτερη σύζυγός του, ήθελε να γίνει γνωστό ότι δεν ήταν μέρος της συμφωνίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πού είναι σήμερα ο Starman; Θα πέσει στη γη το Tesla του Elon Musk;

«Αντί να πίνω κοκτέιλ στην παραλία, θα σώσω την ανθρωπότητα» – Η ίδρυση μιας εταιρείας 100 δισ. δολαρίων

«Ο Γκαγκάριν με φούστα»: Πώς πήγε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News