Σαν Σήμερα Τετάρτη 24/08/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Η απληστία είναι καλή»: Ο άνθρωπος που το είπε και έβγαλε κακό όνομα στη Wall Street

«Η απληστία είναι καλή»: Ο άνθρωπος που το είπε και έβγαλε κακό όνομα στη Wall Street

24 Αυγούστου 1982

O Martin Siegel, ένα στέλεχος του finance στον τομέα των συγχωνεύσεων και εξαγορών, συναντά τον επιτυχημένο χρηματιστή Ivan Boesky στο Harvard Club της Νέας Υόρκης, όπου και του μιλά για τα οικονομικά του προβλήματα. Ο Boesky του προσφέρει δουλειά, αλλά ο Siegel αρνείται. Αυτό που ψάχνει είναι περισσότερο μία κάποια συμφωνία συμβούλου.

Τότε ο Boesky του προτείνει να του δίνει εσωτερικές πληροφορίες (αυτό που στη Wall Street ονομάζεται inside information και είναι –βέβαια- παράνομο) για επικείμενα επιχειρηματικά deals, λαμβάνοντας χρήματα ως αντάλλαγμα. Από εκείνη τη στιγμή στήνεται ένα κύκλωμα insider trading που όταν αποκαλύφθηκε οδήγησε μερικούς από τους διασημότερους χρηματιστές της Αμερικής στη φυλακή. Και συνέδεσε για πάντα στη συνείδηση όλου του κόσμου τη Wall Street με την απληστία.

Άλλωστε, ο Ivan Boesky αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από τον περίφημο «κακό» Gordon Gekko (τον οποίο έπαιξε ο Michael Douglas) στην ταινία του 1987 «Wall Street». Η φράση «η απληστία είναι καλή», που ακούγεται να λέει ο Gekko στην ταινία, προήλθε από μία ομιλία που είχε δώσει ο Boesky στους απόφοιτους του Μπέρκλεϊ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Η απληστία είναι οκ, παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι η απληστία είναι υγιής. Μπορείς να είσαι άπληστος και ακόμα να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου».

Την εποχή εκείνη, ο Boesky ήταν ένας τιτάνας του investment banking, που έβγαζε εκατομμύρια  δολάρια ποντάροντας στα επιχειρηματικά deals. Γιος μεταναστών από τη Ρωσία, που παντρεύτηκε μία εύπορη γυναίκα με αποτέλεσμα να ανέβει κοινωνικά, υπολογίζεται ότι έβγαλε μια περιουσία 200 εκατ. δολαρίων επωφελούμενος από τις διακυμάνσεις των μετοχών εταιρειών που εμπλέκονταν σε συμφωνίες εξαγοράς.

«Η απληστία είναι καλή»: Ο άνθρωπος που το είπε και έβγαλε κακό όνομα στη Wall Street-1
φωτ.: AP

Το 1985 έγινε ο πιο καλοπληρωμένος trader της Wall Street, ενώ στο αποκορύφωμα της επιτυχίας του ήταν υπεύθυνος για την επένδυση κεφαλαίων 3 δισ. δολαρίων και είχε μια θέση στη λίστα του Forbes με τους 400 πλουσιότερους της Αμερικής.

Ήταν ίσως ο πρώτος χρηματιστής που προσέλαβε εταιρεία PR για να φτιάξει το ίματζ του, πετούσε συχνά με ελικόπτερο από το γραφείο του στο Μανχάταν στην 12 υπνοδωματίων έπαυλή του στο Westchester County και μετακινούνταν με λιμουζίνα με σοφέρ και τρία τηλέφωνα.  

Όμως όπως αποδείχθηκε, αυτό που πραγματικά έκανε ο Boesky ήταν να «κλέβει», καθώς είχε προνομιακή πληροφόρηση και έτσι μπορούσε να αγοράζει και να πουλά μετοχές πριν οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανακοινωθούν επισήμως. Όπως αποδείχθηκε, βρισκόταν στην καρδιά αυτού που την εποχή εκείνη ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο insider trading όλων των εποχών.

Για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο αυτό, ο Boesky πέρασε μόνο δύο χρόνια στην φυλακή –γιατί συνεργάστηκε με τις αρχές- αλλά αποκλείστηκε για όλη του τη ζωή από το trading.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Boesky έγινε ακόμα πιο γνωστός, καθώς γράφτηκαν πολλά βιβλία και άρθρα για την παράνομη δράση του. Μέσα σε ένα βράδυ, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο της απληστίας.

Βίωσε ένα άσχημο διαζύγιο, όπου αναγκάστηκε να παραδώσει στην πρώην σύζυγό του την έπαυλη στο Westchester County και το ρετιρέ της Park Avenue.

Έκτοτε, ο Boesky επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να χαθεί από τη δημοσιότητα. Το 2012, ένας ξάδερφός του είχε πει στους New York Times ότι ζούσε στην Καλιφόρνια με τη δεύτερη σύζυγό του και το παιδί που απέκτησαν.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Πώς η πρώτη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος κατέληξε στη φυλακή

Ο άνθρωπος που φορούσε το κοστούμι του Ροκφέλερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News