Σαν Σήμερα Τετάρτη 20/07/2022, 07:02
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Ο διάβολος με ρόδες»: Γιατί ο εφευρέτης του ποδηλάτου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για 100 χρόνια

«Ο διάβολος με ρόδες»: Γιατί ο εφευρέτης του ποδηλάτου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για 100 χρόνια

20 Ιουλίου 1865 

Ένας Γάλλος, με το όνομα Pierre Lallement, φτάνει στις ΗΠΑ. Στις αποσκευές του έχει τα σχέδια και τα εξαρτήματα για το πρώτο μοντέρνο ποδήλατο. Ο μηχανικός θα κατασκευάσει το ποδήλατό του, θα το επιδείξει στους ντόπιους και θα κατοχυρώσει την πατέντα. Όμως με κάποιο τρόπο, το όνομά του θα σβηστεί από την ιστορία του ποδηλάτου, πριν να ανακαλυφθεί εκ νέου, έναν αιώνα μετά, από ιστορικούς. Ο Lallement δεν θα λάβει ποτέ τα εύσημα για την εφεύρεσή του που κατέκτησε τον κόσμο και βέβαια, ούτε και το οικονομικό όφελος. Πέθανε άφραγκος σε ηλικία 47 ετών. 

Γεννημένος στο Νανσί της Γαλλίας, ο Lallement ήταν μηχανικός. Δούλευε στην κατασκευή αμαξών και ήταν 18 ετών όταν είδε για πρώτη φορά το λεγόμενο «dandy horse», έναν προκάτοχο του ποδηλάτου, που δεν είχε πετάλια, αλλά κινούνταν από τον αναβάτη, ο οποίος το έσπρωχνε το έδαφος με τα πόδια του. 

Ο Lallement εμπνεύστηκε το δικό του σχέδιο ποδηλάτου, εισάγοντας την καινοτομία των πεταλιών, που επέτρεπαν μια πιο ομαλή και γρήγορη κίνηση. 

«Ο διάβολος με ρόδες»: Γιατί ο εφευρέτης του ποδηλάτου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για 100 χρόνια-1

Με την έλευσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Lallement εγκαταστάθηκε στην Ανσόνια του Κονέκτικατ, όπου και επέδειξε την εφεύρεσή του στους ντόπιους. Ένας από αυτούς έτρεξε έντρομος μακριά, στη θέα του «διαβόλου με ρόδες». 

Όμως ο Lallement βρήκε έναν επενδυτή, τον James Carroll, για να στηρίξει τις προσπάθειές του και το 1866 κατοχύρωσε την πατέντα για το πρώτο ποδήλατο με πετάλια. 

«Ο διάβολος με ρόδες»: Γιατί ο εφευρέτης του ποδηλάτου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για 100 χρόνια-2

Ωστόσο δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της ιδέας του. Καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα για να ανοίξει ένα εργοστάσιο, πούλησε τα δικαιώματα στην πατέντα το 1868 και επέστρεψε στη Γαλλία. Την εποχή εκείνη, η παριζιάνικη εταιρεία Michaux άρχισε να πουλά ποδήλατα τα οποία ήταν σχεδόν ίδια με εκείνο στην πατέντα του Lallement, με μερικά επιπλέον αξεσουάρ, όπως το φρένο.

Στην επίσημη ιστορία του ποδηλάτου, ο συνιδρυτής της Michaux, Pierre Michaux, παρουσιάζεται ως ο εφευρέτης και ο Lallement σαν ένας ασυνείδητος πρώην υπάλληλός του, που του έκλεψε την ιδέα και την πήγε στην  Αμερική.

Παρότι δεν είναι σαφές εάν ο Lallement πράγματι δούλευε ποτέ για την Michaux, φαίνεται ότι γνώριζε τους ιδρυτές της. Και η αλήθεια είναι ότι η Michaux δεν είχε ποτέ την πατέντα για το ποδήλατο, αλλά ούτε και αμφισβήτησε την πατέντα του Lallement.

«Ο διάβολος με ρόδες»: Γιατί ο εφευρέτης του ποδηλάτου εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για 100 χρόνια-3

Τα επόμενα χρόνια, τα ποδήλατα –αυτά που οι περισσότεροι έχουμε δει σε παλιές φωτογραφίες, με την τεράστια ρόδα μπροστά και μία μικροσκοπική πίσω- έγιναν πολύ δημοφιλή. Όμως ο Lallement είχε ήδη πουλήσει τα πνευματικά του δικαιώματα στον Albert Pope. Εκείνος άρχισε τη μαζική παραγωγή ποδηλάτων στις ΗΠΑ.

Όσο για τον Lallement; Ο ιστορικός που τον «ανακάλυψε» στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πιστεύει ότι ήταν υπερήφανος για την εφεύρεσή του, έστω και εάν δεν έβγαλε χρήματα από αυτήν.

Φτωχός και μόνος, πέθανε από καρκίνο στο στομάχι σε ηλικία 47 ετών, ενώ ζούσε στη Βοστώνη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes: Ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τη μεσαία τάξη για να της πουλήσει αυτοκίνητα

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News