Σαν Σήμερα Δευτέρα 20/06/2022, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δύο σεντς ανά έικρ: Ο «κήπος για πολιτικές αρκούδες» έκρυβε χρυσάφι

Δύο σεντς ανά έικρ: Ο «κήπος για πολιτικές αρκούδες» έκρυβε χρυσάφι

20 Ιουνίου 1867 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Andrew Johnson ανακοινώνει την αγορά της Αλάσκα. Οι ΗΠΑ απέκτησαν από τη Ρωσία μία έκταση δύο φορές σαν το Τέξας αντί 7,2 εκατ. δολαρίων, δηλαδή λιγότερα από 2 σεντς ανά έικρ (ένα έικρ ισούται περίπου με 4 στρέμματα). Σε σημερινά χρήματα, το τίμημα αντιστοιχεί σε 140 εκατ. δολάρια. 

Οι Ινουίτ και άλλοι αυτόχθονες πληθυσμοί κατοικούσαν στην Αλάσκα για χιλιάδες χρόνια προτού η τσαρική κυβέρνηση της Ρωσίας αποκτήσει παρουσία εκεί γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα. 

Δύο σεντς ανά έικρ: Ο «κήπος για πολιτικές αρκούδες» έκρυβε χρυσάφι-1

Όμως, η Αλάσκα βρισκόταν πολύ μακριά, κάτι που σημαίνει ότι ήταν δύσκολο για τη Ρωσία να την υπερασπιστεί. Έτσι, προτίμησε να την πουλήσει στις ΗΠΑ, αντί να την χάσει σε μια μάχη έναντι κάποιου αντιπάλου όπως η Μεγάλη Βρετανία. 

Κάπως έτσι, η Ρωσία προσέγγισε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την πώληση της Αλάσκα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου James Buchanan. Ωστόσο, όταν ξέσπασε ο Εμφύλιος Πόλεμος, οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν. 

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν ξανά τον Μάρτιο του 1867, ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών  William Henry Seward και τον Ρώσο Eduard de Stoeckl. 

Ο Seward ήθελε να αποκτήσει την τεράστια έκταση της Αλάσκας, μια περιοχή που αντιστοιχούσε περίπου στο ένα πέμπτο της έκτασης των υπόλοιπων Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ωστόσο, η αμερικανική κοινή γνώμη δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την εξαγορά της Αλάσκα. Ο κόσμος πίστευε ότι η γη αυτή ήταν άγονη και άχρηστη και έτσι αποκαλούσε τη συμφωνία «η τρέλα του  Seward» ή «ο κήπος για πολικές αρκούδες του Andrew Johnson» και άλλα παρόμοια.

Έπειτα από σχετική δυσκολία, η αγορά της Αλάσκα πέρασε από τη Γερουσία στις 9 Απριλίου του 1867.

Η κοινή γνώμη είδε με άλλο μάτι το deal όταν το 1899 ανακαλύφθηκε χρυσός στην Αλάσκα. 

Στις 3 Ιανουαρίου του 1959, η Αλάσκα έγινε η 49η Πολιτεία των ΗΠΑ. Σήμερα, είναι γνωστό ότι κρύβει τεράστιους φυσικούς πόρους, καθώς το 25% του πετρελαίου και το 50% των αλιευμάτων των ΗΠΑ προέρχονται από την Αλάσκα. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Μαφιόζοι, πυρηνικές βόμβες και κουλοχέρηδες: Πώς κάνεις την έρημο, τουριστική μητρόπολη

Η εξαγορά της Λουιζιάνα: Πόσο φθηνά πλήρωσε η Αμερική για να γίνει υπερδύναμη

Άγαλμα της Ελευθερίας: Πώς πληρώνεις ένα σύμβολο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News