Σαν Σήμερα Παρασκευή 17/06/2022, 06:59
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής

17 Ιουνίου 2010 

Ο CEO της BP, Tony Hayward, καταθέτει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου για την έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου Deepwater Horizon στο Κόλπο του Μεξικού, που προκάλεσε τον θάνατο 11 ατόμων και τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. 

Η μαραθώνια κατάθεσή του, διάρκειας 7,5 ωρών, δεν πηγαίνει καλά. Στις οθόνες των τηλεοράσεών τους και στις σελίδες των περιοδικών, οι Αμερικανοί βλέπουν σοκαρισμένοι τους τόνους πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα να καταστρέφουν τις ακτές της Λουϊζιάνα, να πνίγουν τα πουλιά της περιοχής μέσα σε μία παχύρευστη μαυρίλα και να στερούν από τους επαγγελματίες αυτού του τόπου κάθε προοπτική βιοπορισμού. Όμως ο Βρετανός Hayward, ένας γεωλόγος με διδακτορικό που αναρριχήθηκε στη θέση του CEO της BP, δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα. 

«Δεν συμμετείχα στη  λήψη αποφάσεων. Δεν είχα γνώση. Δεν μπορώ να απαντήσω», λέει στις περισσότερες ερωτήσεις, εξοργίζοντας τους Αμερικανούς βουλευτές και την κοινή γνώμη. 

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-1
φωτ.: AP

Όμως αυτή του η εμφάνιση ήταν μόνο ένα επεισόδιο σε μια σειρά από γκάφες που έδωσαν στον Tony Hayward τον τίτλο του «πιο μισητού ανθρώπου στην Αμερική», όπως έγραφαν τότε οι εφημερίδες. 

Όταν τη νύχτα της 20ης Απριλίου του 2010 -πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Απριλίου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού- σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη στον Κόλπο του Μεξικού, τα νέα βρήκαν τον Hayward την ώρα που έτρωγε πρωινό σε ένα λονδρέζικο ξενοδοχείο. 

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-2
φωτ.: AP

Από τη στιγμή εκείνη, ο CEO της BP έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Αρχικά, υποτίμησε την καταστροφή, έστειλε κάποια στελέχη του στο σημείο και άφησε να περάσουν εβδομάδες πριν να αποφασίσει να επισκεφθεί ο ίδιος την περιοχή. 

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-3
φωτ.: AP

Από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες αλλού, λέγοντας ότι η BP δεν ήταν υπεύθυνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας. 

Και ενώ η κρίση κορυφωνόταν και όλοι οι προβολείς ήταν στραμμένοι πάνω του, εκείνος αποφάσισε να συμμετάσχει σε έναν αγώνα με το σκάφος του στη βρετανική νήσο Γουάιτ, για να «ξεσκάσει». 

Αυτό όμως, που έβαλε ταφόπλακα στην 30ετή καριέρα του Hayward στην BP ήταν πιθανότατα η δήλωση «θα ήθελα τη ζωή μου πίσω», που έκανε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. 

«Εγώ θα τον είχα απολύσει», ήταν το σχόλιο του τότε πρόεδρου των ΗΠΑ, Barack Obama. 

Και πράγματι, στις 27 Ιουλίου ο Tony Hayward έχασε τη δουλειά του στην BP.

Όμως ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής μπόρεσε να δουλέψει ξανά στη βιομηχανία των πρώτων υλών, καθώς τον επόμενο χρόνο εισήλθε στο δ.σ. του γίγαντα των εμπορευμάτων Glencore. Φέτος πρόκειται να αποσυρθεί από τη θέση του προέδρου του δ.σ.

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-4
φωτ.: AP

Όσο για την καταστροφή της Deepwater Horizon; Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι η κατεστραμμένη πετρελαιοπηγή έφτασε να χύνει στη θάλασσα έως και 60.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα -από τα περίπου 1.000 δολάρια την ημέρα που είχε υπολογίσει αρχικά η BP. 

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-5
φωτ.: AP

Σε διάστημα τριών μηνών, εκτιμάται ότι διέρρευσε στη θάλασσα αρκετό πετρέλαιο για να γεμίσει 300 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. 

Τον Μάιο του 2010, το πετρέλαιο άρχισε να ρυπαίνει τις ακτές της Λουϊζιάνα, αλλά έως τον Ιούνιο, είχε φτάσει στο Μισισιπή, την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι μολύνθηκαν 1.770 χιλιόμετρα ακτών. 

Tony Hayward: Πώς γίνεσαι ο πιο μισητός άνθρωπος της Αμερικής-6
φωτ.: AP

Έπειτα από τις πιέσεις του Obama, η BP δημιούργησε ένα fund αποζημιώσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων για όσους επλήγησαν από την καταστροφή. Και έως τον επόμενο χρόνο, η BP είχε χάσει σχεδόν το ένα τέταρτο της κεφαλαιοποίησής της και είχε πληρώσει πάνω από 40 δισ. δολάρια σε κόστη για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της περιοχής. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Το φιάσκο των 77 ημερών: Πώς η Coca Cola έκανε το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του επιχειρείν

Το αδιανόητο έγινε πραγματικό: Πώς το πετρέλαιο έφτασε να κοστίζει κυριολεκτικά τίποτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News