Σαν Σήμερα Τρίτη 7/06/2022, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Drive through banking: Όταν οι τράπεζες παίρνουν μαθήματα από τα McDonald’s

Drive through banking: Όταν οι τράπεζες παίρνουν μαθήματα από τα McDonald’s

7 Ιουνίου 1962

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse –γνωστή τότε ως Schweizerische Kreditanstalt (SKA)- ανοίγει το πρώτο drive-through τραπεζικό κατάστημα στο κέντρο της Ζυρίχης. 

Όπως τα drive-through εστιατόρια και οι drive-in κινηματογράφοι, οι drive-through τράπεζες έχουν τις ρίζες τους στις ΗΠΑ. Λέγεται ότι η Hillcrest State Bank ήταν η τράπεζα που άνοιξε το πρώτο drive-through στο Ντάλας του Τέξας το 1938, ενώ σύμφωνα με άλλα στοιχεία, την αρχή έκανε η Exchange National Bank of Chicago το 1946.

Σε κάθε περίπτωση, η υπηρεσία θα έφτανε στο αποκορύφωμά της προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950 με τις αρχές του 1960, όταν οι Αμερικανοί παραδόθηκαν στη μανία των αυτοκινήτων.

Περίπου την εποχή εκείνη, η Wells Fargo Bank της Καλιφόρνια εγκαινίασε την υπηρεσία «TV Auto Banker Service», όπου η εικόνα του ταμία της τράπεζας εμφανιζόταν μέσω οθόνης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης στο αυτοκίνητο του πελάτη. Οι καταθέσεις, οι αναλήψεις και οι άλλες συναλλαγές ολοκληρώνονταν με τη βοήθεια σωλήνων με πεπιεσμένο αέρα που μετέφεραν έγγραφα και χρήματα ανάμεσα στο αυτοκίνητο και το ταμείο.

Το υποκατάστημα της SKA που άνοιξε στη Ζυρίχη τον Ιούνιο του 1962 είχε οκτώ γυάλινα περίπτερα. Τα αυτοκίνητα που εισέρχονταν στον χώρο της τράπεζας ενεργοποιούσαν έναν αισθητήρα στο έδαφος που με τη σειρά του τους υποδείκνυε το επόμενο ελεύθερο ταμείο.

Η υποδοχή ήταν πολύ θετική και τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, η drive-through τράπεζα εξυπηρέτησε περίπου 20.000 πελάτες. Όμως έως τη δεκαετία του 1970, τα αυτοκίνητα είχαν γίνει τόσο δημοφιλή ώστε στο κέντρο της Ζυρίχης είχε δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι οδηγοί να επιλέγουν να κάνουν τις δουλειές τους στην τράπεζα μέσα από το αυτοκίνητό τους. Έτσι το 1983, η SKA αποφάσισε να κλείσει το drive-through, αφότου τόσα χρόνια το λειτουργούσε χωρίς να βγάλει κέρδος.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, το drive-through banking όχι μόνο παρέμεινε δημοφιλές, αλλά και εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν όλες οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες προσφέρουν κάποιες drive-through υπηρεσίες, από τη δυνατότητα εξυπηρέτησης από ταμία έως την 24ωρη πρόσβαση σε ATM μέσα από το αυτοκίνητο. 

Drive through banking: Όταν οι τράπεζες παίρνουν μαθήματα από τα McDonald’s-1
φωτ.: Shutterstock 

 

Οι υπηρεσίες αυτές αναδείχθηκαν σε πολύτιμο συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις τράπεζες και τους πελάτες τους κατά τη διάρκεια των lockdowns του κορωνοϊού, όταν τα τραπεζικά υποκαταστήματα έκλεισαν για το κοινό.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Όποτε πρέπει να γίνει μία δύσκολη δουλειά, την αναθέτω σε έναν τεμπέλη» – Η σοφία του Walter Chrysler

Πώς «πουλάς» το αυτοκίνητο του Χίτλερ; Η Volkswagen το έκανε

Model T: Και όμως, το αυτοκίνητο που έβαλε τον κόσμο σε ρόδες δουλεύει ακόμα  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News