Σαν Σήμερα Κυριακή 29/05/2022, 10:38
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Από την Ολλανδία στην καρδιά των συνωμοσιών

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Από την Ολλανδία στην καρδιά των συνωμοσιών

29 Μαΐου 1954 

Ξεκινά στο Hotel De Bilderberg στο Όστερμπεκ της Ολλανδίας η συνάντηση εκπροσώπων από την παγκόσμια οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική σκηνή που θα μείνει γνωστή με το όνομα Λέσχη Μπίλντερμπεργκ. 

Εκείνη η πρώτη συνεδρίαση της Λέσχης, έπειτα από πρόσκληση του πρίγκιπα Βερνάρδου, έγινε με στόχο να τονωθούν οι διατλαντικοί δεσμοί, σε μία εποχή που η άνοδος του αντι-αμερικανισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη προκαλούσε ανησυχία. 

Στην πορεία, οι συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ θα γίνουν ετήσιες, καθώς κάθε χρόνο, 120-150 πολιτικοί ηγέτες και ειδικοί από τη βιομηχανία, το finance, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα media συγκεντρώνονται για να ανταλλάξουν απόψεις.

Η συνάντηση δεν έχει κάποια λεπτομερή ατζέντα, δεν προτείνει λύσεις, δεν ψηφίζει επί θεμάτων και δεν εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις πολιτικής. Αλλά είναι ένα φόρουμ για συζήτηση, στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει τις ιδέες του, εφόσον υποσχεθεί να μην δώσει λεπτομέρειες στον Τύπο. 

Το αποτέλεσμα είναι η λέσχη Μπίλντερμπεργκ να γίνει θρυλική για τη μυστικοπάθειά της και να πυροδοτήσει άπειρες θεωρίες συνομωσίας: Κατά τη δημοφιλέστερη, είναι ένα μέρος όπου οι άρχοντες του σύμπαντος καθορίζουν τις τύχες όλων μας, πίσω από κλειστές πόρτες.  

Η αλήθεια είναι ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ εξάπτει τη φαντασία των ανά τον κόσμο συνωμοσιολόγων ίσως περισσότερο και από την προσεδάφιση του ανθρώπου στο φεγγάρι, το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου μαζί. 

Εάν πιστέψει κανείς τα σενάρια αυτά, η λέσχη καθορίζει την τύχη του πλανήτη σαν μια παγκόσμια κυβέρνηση, επιλέγοντας τους πολιτικούς που θα ανέβουν στην εξουσία και διαμορφώνοντας την παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ συνεδρίασε στην Ελλάδα το 1993 και το 2009, ενώ η χώρα μπήκε και επίσημα στην ατζέντα της το 2015, λόγω της κρίσης. 

Οι συνεδριάσεις της Λέσχης ματαιώθηκαν το 2020 και το 2021 λόγω του κορωνοϊού. Οσο για τη φετινή συνάντηση των πλούσιων και ισχυρών, η ιστοσελίδα της διοργάνωσης λέει μόνο: «Οι πληροφορίες για την επόμενη συνεδρίασή μας θα γίνουν διαθέσιμες όπως όλα τα άλλα χρόνια, δηλαδή λίγο πριν από τη συνεδρίαση θα δημοσιεύσουμε την τοποθεσία, τη λίστα των θεμάτων και τη λίστα των συμμετεχόντων». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επέστρεψε φέτος στο Νταβός, έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς «πουλάς» το αυτοκίνητο του Χίτλερ; Η Volkswagen το έκανε

Πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς το Facebook; Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παραλίγο να γίνει εστιάτορας

Ένας εκατομμυριούχος καπιταλιστής και ένας φτωχός Σοβιετικός: Πίσω από τα όπλα που σκότωσαν εκατομμύρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News