Σαν Σήμερα Παρασκευή 27/05/2022, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου

27 Μαΐου 1930

Ανοίγει για το κοινό το Chrysler Building της Νέας Υόρκης, καταρρίπτοντας τότε το ρεκόρ του υψηλότερου ανθρώπινου οικοδομήματος στον κόσμο. 

Το 319 μέτρων Chrysler Building ήταν το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο από το 1930 έως το 1931 καθώς χτίστηκε εν μέσω της λεγόμενης «κούρσας για τον ουρανό» της εποχής. Μάλιστα η ιστορία του πώς κατάφερε, έστω και πρόσκαιρα, να πάρει τον τίτλο, κρύβει πλούσιο παρασκήνιο.

Το 1928, ο κατασκευαστής William H. Reynolds προσέλαβε τον William Van Alen για να σχεδιάσει το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο για ένα οικόπεδο που είχε μισθώσει στη γωνία των Lexington Avenue και 42nd Street, απέναντι από το Grand Central Station.

Αργότερα εκείνη τη χρονιά, ο Reynolds πούλησε τόσο το μισθωτήριο όσο και τα σχέδια στον Walter P. Chrysler, ο οποίος ήθελε να χτίσει τα νέα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας του, της Chrysler Corporation. Για αυτό και ο αρχιτέκτονας αναθεώρησε τα σχέδιά του, ενσωματώνοντας σε αυτά διάφορα σημεία που παραπέμπουν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου-1
φωτ.: AP

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου του 1928. Όμως το 1929, ο H. Craig Severance, πρώην συνέταιρος του Van Alen, άρχισε να κατασκευάζει ένα ακόμα υψηλότερο κτίριο στον αριθμό 40 της Wall Street, για την Bank of Manhattan.

Ο Van Alen δεν θα άφηνε κανέναν να τον ξεπεράσει και έτσι, μόλις ο ουρανοξύστης της Bank of Manhattan ολοκληρώθηκε, εκείνος πρόσθεσε στο Chrysler Building τον 27 τόνων και 56 μέτρων μεταλλικό οβελίσκο, τον οποίο τόσο καιρό κατασκεύαζε στο εσωτερικό του κτιρίου, για να τον κρατήσει μυστικό από όλους. Μέσα σε 90 λεπτά, το Chrysler Building ψήλωσε τόσο ώστε ξεπέρασε τον μεγάλο του ανταγωνιστή για να πάρει τον τίτλο του υψηλότερου κτιρίου του κόσμου.

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου-2
φωτ.: AP

Όμως, οι κριτικοί δεν εντυπωσιάστηκαν. Κάποιοι χαρακτήρισαν το Chrysler Building «υπερβολικά ρομαντικό», «υπερβολικά φιλόδοξο» ή «απλά διαφημιστικό». Υπήρξαν και εκείνοι που το παρομοίασαν με έναν όρθιο ξιφία. 

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου-3
φωτ.: Shutterstock 

Τελικά, ο Van Alen δεν πληρώθηκε ποτέ, καθώς τσακώθηκε με τον Chrysler εν μέσω κατηγοριών ότι είχε δωροδοκηθεί από διάφορους προμηθευτές. Η καριέρα του αρχιτέκτονα πρακτικά τελείωσε, ενώ και η Chrysler Corporation ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε πλήρως τους χώρους του κτιρίου.

Και τελικά, το Chrysler Building κράτησε τα πρωτεία για πολύ λίγο. Την 1η Μαΐου του 1931 ο τίτλος του υψηλότερου κτιρίου του κόσμου πέρασε στο Empire State Building, το οποίο τον διατήρησε για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Πάντως, o art deco ουρανοξύστης έγινε ένα από τα σύμβολα της Νέας Υόρκης. Φιλοξένησε τα κεντρικά γραφεία της Chrysler για περισσότερες από δύο δεκαετίες και στη συνέχεια άλλαξε διάφορους ιδιοκτήτες. Το επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι, Abu Dhabi Investment Council, αγόρασε το 90% του κτιρίου αντί 800 εκατ. δολαρίων το 2008, αλλά το 2019, το Chrysler Building άλλαξε χέρια αντί μόλις 150 εκατ. δολαρίων. 

Η κούρσα για τον ουρανό: Πώς να φτιάξεις το ψηλότερο κτίριο του κόσμου-4
φωτ.: AP

Ο λόγος για τον οποίο ο Αυστριακός κατασκευαστής Signa Holding και η νεοϋορκέζικη RFR Holding το αγόρασαν τόσο φθηνά είναι γιατί η γη πάνω στην οποία έχει χτιστεί ο ουρανοξύστης δεν αποτελεί μέρος του deal. Το οικόπεδο ανήκει στο κολλέγιο Cooper Union, το οποίο και το μισθώνει στους ιδιοκτήτες του κτιρίου. Όμως το ενοίκιο δεν είναι φθηνό. Σύμφωνα με το Architectural Digest, το Cooper Union αύξησε το ενοίκιο από τα 7,8 εκατ. δολάρια τον χρόνο που ήταν το 2018 στα 32,5 εκατ. δολάρια το 2019, σχεδιάζοντας περαιτέρω αύξηση στα 41 εκατ. δολάρια έως το 2028. 

Έτσι, ενώ οι ιδιοκτήτες του Chrysler Building απολαμβάνουν την αίγλη της κατοχής ενός τόσο διάσημου κτιρίου, το τίμημα είναι πολύ μεγάλο. Και άλλωστε, μεγάλο μέρος του κτιρίου είναι κενό. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Αίθουσα χιονιού, παγωτατζίδικο και γκαράζ 168 αυτοκινήτων: Μέσα στο ακριβότερο σπίτι του κόσμου

Πώς πήρε το όνομά της η Mercedes: Ο ζαχαροπλάστης που έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο

Πώς η Νέα Υόρκη ήρθε 13.000 χιλιόμετρα πιο κοντά στο Σαν Φρανσίσκο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News