Σαν Σήμερα Δευτέρα 23/05/2022, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών

23 Μαΐου 1934 

Αστυνομικοί του Τέξας και της Λουϊζιάνα «γαζώνουν» με περισσότερες από 130 σφαίρες τους περιβόητους εγκληματίες Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου. 

Η Μπόνι Πάρκερ γνώρισε τον Κλάιντ Μπάροου στο Τέξας, όταν εκείνη ήταν 19 ετών και ο σύζυγός της (είχε παντρευτεί σε ηλικία 16), ήταν στη φυλακή για φόνο. Λίγο μετά τη γνωριμία τους, ο Μπάροου μπήκε και εκείνος στη φυλακή για ληστεία. Η Πάρκερ τον επισκεπτόταν καθημερινά και έβαλε κρυφά στη φυλακή ένα όπλο για να τον βοηθήσει να δραπετεύσει. Σύντομα, όμως, τον έπιασαν στο Οχάιο και τον έστειλαν ξανά στη φυλακή. 

Όταν ο Μπάροου βγήκε με αναστολή, το 1932, αμέσως βρήκε την Πάρκερ και το ζευγάρι ξεκίνησε την κοινή ζωή του στο έγκλημα. 

Αφότου έκλεψαν ένα αυτοκίνητο και διέπραξαν αρκετές ληστείες, η Πάρκερ συνελήφθη και φυλακίστηκε για δύο μήνες. Όταν στα μέσα του 1932 αποφυλακίστηκε, συναντήθηκε ξανά με τον Μπάροου και τα επόμενα δύο χρόνια, η συμμορία, μαζί με διάφορους συνεργούς, έκαναν σειρά ληστειών σε τράπεζες και καταστήματα σε πέντε πολιτείες. 

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών-1
φωτ.: AP

Στα μάτια της αστυνομίας, ήταν μια αδίστακτη συμμορία κακοποιών που δεν δίσταζε να σκοτώσει όποιον βρισκόταν στον δρόμο της – ιδιαίτερα τους αστυνομικούς. 

Το ευρύ κοινό μπορεί να θεωρούσε τους Μπόνι και Κλάιντ επικίνδυνους εγκληματίες, όμως παράλληλα είχε και μια ρομαντική εικόνα για αυτούς, αφού τους έβλεπε σαν λαϊκούς ήρωες, σαν άλλους Ρομπέν των Δασών που έκλεβαν από τους «κακούς» πλούσιους. Ένα νεαρό, ελκυστικό και ερωτευμένο ζευγάρι που τα έβαζε με την αστυνομία και τις τράπεζες -ίσως τους πιο μισητούς θεσμούς της εποχής της Μεγάλης Ύφεσης στην Αμερική- απέκτησε γρήγορα θαυμαστές και διασημότητα. 

Η φήμη τους ενισχυόταν από το γεγονός ότι η Μπόνι ήταν γυναίκα, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στις τάξεις των κακοποιών, αλλά και από τις φωτογραφίες που τραβούσαν μαζί, τις οποίες ανακάλυψε και δημοσιοποίησε η αστυνομία. 

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών-2
φωτ.: AP

Η ιστορία των δύο ρομαντικών ηρώων έγινε πιο γνωστή έπειτα από την επιτυχία της ταινίας του 1967 Μπόνι και Κλάιντ, με την Φέι Νταναγουέι και τον Γουόρεν Μπίτι στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 

Όταν σκοτώθηκαν σε ενέδρα της αστυνομίας, θεωρούνταν υπεύθυνοι για 13 θανάτους, μεταξύ αυτών και 9 αστυνομικών. 

Μπόνι και Κλάιντ: Η απροσδόκητη αλήθεια για τους διασημότερους ληστές τραπεζών-3
φωτ.: AP

Παρότι ήταν γνωστοί ως ληστές τραπεζών, οι Μπόνι και Κλάιντ είχαν ληστέψει πολύ περισσότερα μικρά μαγαζιά και βενζινάδικα. Συχνά, η λεία τους δεν ήταν παρά 5 ή 10 δολάρια. Όσο για τις ληστείες τραπεζών, με δεδομένο ότι μιλάμε για την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, δεν πήγαιναν πάντα όπως τις φανταζόταν το ζευγάρι. Οι διαθέσιμες πληροφορίες λένε ότι σε καμία από τις ληστείες τους η λεία δεν ξεπέρασε τα 1.500 δολάρια. Μάλιστα, μια φορά, η συμμορία τους επιχείρησε να ληστέψει μια τράπεζα απλά για να διαπιστώσει ότι αυτή είχε χρεοκοπήσει μία εβδομάδα νωρίτερα.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η πραγματική «Συμμορία των 11» και πώς έκαναν το -σχεδόν- τέλειο έγκλημα

Πάμπλουτη κληρονόμος ή αντάρτισσα του ένοπλου αγώνα; Η πιο παράξενη ιστορία απαγωγής

Όταν οι ΗΠΑ «στέρεψαν» από αλκοόλ και έμαθαν τον Αλ Καπόνε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News