Σαν Σήμερα Πέμπτη 19/05/2022, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο

19 Μαΐου 2016

Η πτήση 804 της EgyptAir που μεταφέρει 66 άτομα από το Παρίσι για το Κάιρο εξαφανίζεται πάνω από τη Μεσόγειο, καθώς πετά νότια της Κρήτης.

Ερευνητικές ομάδες από διάφορες χώρες ψάχνουν τα ίχνη του αεροπλάνου, όμως θα χρειαστεί να περάσει ένας μήνας για να βρεθούν τα συντρίμμια. Παρότι προσωπικά είδη των επιβατών και κομμάτια του αεροπλάνου άρχισαν να ξεβράζονται μερικές ημέρες αργότερα, το αεροπλάνο βρέθηκε κάτω από το νερό τον Ιούνιο.

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο-1
φωτ.: AP

Το αρχικό σενάριο ήθελε την πτήση να έχει μπει στο στόχαστρο τρομοκρατών, καθώς η ομάδα των Αιγύπτιων ερευνητών ισχυρίστηκε ότι στα συντρίμμια βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες.

Όμως, Γάλλοι ερευνητές κατέρριψαν τους ισχυρισμούς τους, λέγοντας ότι βρήκαν ενδείξεις πυρκαγιάς και διάλυσης του αεροπλάνου στον αέρα, αλλά όχι έκρηξης.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε το μαύρο κουτί, η πτήση απείχε περίπου 40 λεπτά από τον προορισμό της όταν τα συστήματα πυρασφάλειας εντόπισαν καπνό. Μόλις ένα λεπτό μετά, και άλλος καπνός εντοπίστηκε στα ηλεκτρονικά και τους υπολογιστές κάτω από το πιλοτήριο. Το αεροπλάνο μετά έκανε μία στροφή 90 μοιρών, έκανε κύκλους και βούτηξε, με αποτέλεσμα να διασπαστεί στον αέρα, πριν να πέσει στη θάλασσα.

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο-2
φωτ.: AP

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για  να λυθεί το μυστήριο της πτήσης 804.  Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση για το δυστύχημα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από ένα μήνα, ένα τσιγάρο, το οποίο κάπνιζε ο πιλότος μέσα στο πιλοτήριο, είναι τελικά η αιτία για τη συντριβή της πτήσης και τον θάνατο 66 ατόμων.

Η έρευνα κατέληξε ότι το τσιγάρο που είχε ανάψει είτε ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης, σε συνδυασμό με τη διαρροή οξυγόνου από μία μάσκα, έγινε η αιτία για να ανάψει φωτιά στο πιλοτήριο.

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο-3
φωτ.: AP

Μάλιστα, όπως αναφέρει η έκθεση των 134 σελίδων, οι Αιγύπτιοι πιλότοι κάπνιζαν τακτικά στο πιλοτήριο, καθώς αυτό δεν απαγορευόταν από την EgyptAir την εποχή που συνέβη το  δυστύχημα.

Η μάσκα οξυγόνου είχε αλλαχθεί τρεις ημέρες νωρίτερα και είχε τεθεί σε κατάσταση «ανάγκης», κάτι που σημαίνει ότι από αυτήν έρρεε οξυγόνο σε σταθερή πίεση. Μάλιστα, μικρόφωνο μέσα στο πιλοτήριο κατέγραψε και τον ήχο που έκανε η διαρροή του οξυγόνου.

Κανονικά, οι πιλότοι τσεκάρουν τον εξοπλισμό οξυγόνου και τις μάσκες στο πιλοτήριο, στο πλαίσιο του ελέγχου ρουτίνας που κάνουν πριν από κάθε πτήση.

Αδιανόητο έγκλημα πάνω από την Κρήτη: Το τσιγάρο του πιλότου που έριξε ένα αεροπλάνο-4
φωτ.: AP

Η ένωση Αιγυπτίων πιλότων, πάντως, δηλώνει ότι σκοπεύει να κινηθεί νομικά, για να προστατεύσει τη φήμη των πληρωμάτων της χώρας. «Η φήμη των Αιγυπτίων πιλότων είναι μια κόκκινη γραμμή. Δεν θα επιτρέψουμε κακόβουλη ρητορική και ισχυρισμούς εναντίον τους», ανέφερε η ένωση σε ανακοίνωσή της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το μεγαλύτερο μυστήριο της αεροπλοΐας: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε από τον ουρανό

Τρόμος στο πιλοτήριο: Μια αυτοκτονία και 149 φόνοι

Το αεροπλάνο που δεν έπρεπε να φτιαχτεί ποτέ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News