Σαν Σήμερα Σάββατο 16/04/2022, 08:22
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Rolling Stones: Το «αντίπαλον δέος» των Beatles συστήνεται στη Μουσική Βιομηχανία

Rolling Stones: Το «αντίπαλον δέος» των Beatles συστήνεται στη Μουσική Βιομηχανία

Στις 16 Απριλίου του 1964 κυκλοφορεί το ντεμπούτο άλμπουμ από ένα συγκρότημα του Λονδίνου με μια προτίμηση και μια κλίση προς τα αμερικανικά blues, με τίτλο το όνομά τους: «The Rollings Stones». Ενάμιση μήνα αργότερα στις 30 Μαΐου μέσω της London Records το άλμπουμ εισέρχεται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής με την ονομασία: «England’s Newest Hit Makers». Ο τίτλος μόνο τυχαίος δεν ήταν.

Ο άνθρωπος που απέρριψε τους Beatles

Την Πρωτοχρονιά του 1962, ένα τρίο από το Λίβερπουλ αποτελούμενο από τους Paul McCarntey, George Harisson και Pete Best, μαζί με τον μάνατζερ τους, Brian Epstein, ηχογραφούν ένα demo στα στούντιο της δισκογραφικής εταιρείας, Decca Records. Ο A&R της εταιρείας, Dick Rowe, ακούει το demo και δεν συγκινείται. Όπως αναφέρει ο Epstein στην αυτοβιογραφία του, ο Rowe απέρριψε τους νεαρούς από τον Βορρά της Αγγλίας και φέρεται να είπε: «Κύριε Epstein, τα κιθαριστικά συγκροτήματα ξεπερνιούνται», μια φράση την οποία ο Rowe έχει αρνηθεί.

Οι Beatles αρχίζουν και δημιουργούν έναν τεράστιο θόρυβο στην Αγγλία και ήδη τα πρώτα δείγματα υστερίας κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο Rowe, έχοντας χρεωθεί την απόρριψή τους ψάχνει να βρει το αντίπαλον δέος. Έτσι, όταν του συστήνουν ένα συγκρότημα από το Λονδίνο με την ονομασία The Rolling Stones, η υπογραφή συμβολαίου μοιάζει με μονόδρομο. Ήταν τέτοια η «απελπισία» του να βρει το επόμενο συγκρότημα που θα κάνει αίσθηση, που αναγκάστηκε να υπογράψει ένα συμβόλαιο μαζί όρους τόσο ευνοϊκούς που ελάχιστοι ακόμη και φθασμένοι καλλιτέχνες ή συγκροτήματα απολάμβαναν.

Beatlemania

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1964, οι Beatles κάνουν την εμφάνισή τους στο τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan στις ΗΠΑ. Στους τηλεοπτικούς δέκτες καταγράφεται ρεκόρ με 73 εκατ. τηλεθεατές.

Είναι το σημείο καμπής για την ιστορία της Μουσικής Βιομηχανίας και η απαρχή για να στεφθούν οι επόμενοι βασιλιάδες της μουσικής κατακτώντας ολόκληρο τον πλανήτη.

Το «αντίπαλον δέος»

Ο Rowe έχοντας χάσει μέσα από τα χέρια του το φαινόμενο των Beatles, προσπαθεί να σώσει την υπόληψή του.

Οι Rollings Stones μοιάζουν το ιδανικό όχημα.

Την ώρα που η υστερία με τους Beatles παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις, στις 16 Απριλίου του 1964, κυκλοφορεί το ομώνυμο άλμπουμ των Rolling Stones.

Ένα άλμπουμ με 12 τραγούδια και μόλις μια σύνθεση των Jagger, Richards (Tell Me, έγινε το πρώτο Top-30 στις ΗΠΑ), αφού τα υπόλοιπα 11 είναι διασκευές.  

Στα τέλη Μαΐου, το άλμπουμ κυκλοφορεί στη Βόρεια Αμερική με την ονομασία: «England’s Newest Hit Makers». Ο τίτλος υποδηλώνει ότι οι Rolling Stones, είναι η απάντηση στους Beatles.

Ο Rowe και ο μάνατζερ τους συνειδητοποίησαν πολύ νωρίς ότι θα έπρεπε οι Rolling Stones να λειτουργούν ως το αντίπαλον δέος.

Rolling Stones: Το «αντίπαλον δέος» των Beatles συστήνεται στη Μουσική Βιομηχανία-1

Οι Beatles θεωρούνταν τα καλά παιδιά της Μουσικής Βιομηχανίας, οι Rolling Stones έπρεπε να είναι τα κακά. Όπως έχουν εκμυστηρευτεί οι ίδιοι, πολλές φορές είχαν ακραίες συμπεριφορές ενώ οι ίδιοι δεν είχαν καμία τέτοια διάθεση, απλά ακολουθούσαν τις εντολές της εταιρείας τους.

Μετά από 60 χρόνια καριέρας (ιδρύθηκαν το 1962), η ιστορία γράφει πωλήσεις περισσότερων από 200 εκατ. δίσκων, περισσότερες από 60 παγκόσμιες περιοδείες, 3 βραβεία Grammy, είσοδο στο Rock n Roll Hall of Fame, δεκάδες βραβεύσεις και μια σειρά από Νο1 επιτυχίες και χρυσούς δίσκους.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News