Σαν Σήμερα Σάββατο 2/04/2022, 07:22
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πόλεμος των Φόκλαντ: Η πτώση του Γκαλτιέρι και ο «θρίαμβος» της Θάτσερ

Πόλεμος των Φόκλαντ: Η πτώση του Γκαλτιέρι και ο «θρίαμβος» της Θάτσερ

2 Απριλίου 1982:

Έμεινε στην Ιστορία ως πόλεμος των Φόκλαντ. Η πολεμική αναμέτρηση της Αργεντινής με την Αγγλία στις αρχές του Απριλίου του 1982, έμελλε να οδηγήσει στην κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας του Λεοπόλδο Γκαλτιέρι στην Αργεντινή και την ενίσχυση του προφίλ της Μάργκαρετ Θάτσερ. 

Η υπόθεση άρχισε στις 19 Μαρτίου, όταν Αργεντινοί έμποροι εμφανίστηκαν στα νησιά, που κατείχε – και ακόμα κατέχει – η Μεγάλη Βρετανία (Φόκλαντ, Νότια Γεωργία και Νότια Σάντουιτς) και έστησαν εγκατάσταση, υψώνοντας τη σημαία της Αργεντινής. Τα Φόκλαντ – οι Αργεντινοί τα αποκαλούν Μαλβίνας – βρίσκονται στα ανοιχτά της Αργεντινής και αποτελούν σύμπλεγμα νησιών με 3.000 κατοίκους.

Πόλεμος των Φόκλαντ: Η πτώση του Γκαλτιέρι και ο «θρίαμβος» της Θάτσερ-1

Στις 25 Μαρτίου, η Μεγάλη Βρετανία έστειλε το περιπολικό σκάφος Endurance για να απομακρύνει τους Αργεντίνους εμπόρους. Εμποδίστηκε, όμως, από την κορβέτα Guerrico του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Στις 2 Απριλίου ο τότε δικτάτορας της Αργεντινής στρατηγός Λεοπόλδο Γκαλτιέρι διατάσσει την εισβολή των στρατευμάτων του στα νησιά. Η κυβέρνηση του Λονδίνου αρχικώς φάνηκε να αιφνιδιάζεται, αλλά αντέδρασε αποτελεσματικά με την επιμονή της πρωθυπουργού Μάρκαρετ Θάτσερ, που ήθελε να δώσει σκληρή και άμεση απάντηση στην χούντα της Αργεντινής.

Ο πόλεμος μόλις αρχίζει. Η σύγκρουση διάρκεσε 74 ημέρες και έληξε με την παράδοση της Αργεντινής στις 14 Ιουνίου 1982, επιστρέφοντας τα νησιά σε Βρετανικό έλεγχο. Οι Βρετανοί έχασαν 255 άνδρες και είχαν 746 τραυματίες, ενώ οι Αργεντινοί 649 νεκρούς και 1068 τραυματίες. 11.313 Αργεντίνοι στρατιώτες αιχμαλωτίσθηκαν έναντι ενός Βρετανού. Η επιχείρηση ανακατάληψης των Φόκλαντ κόστισε στη Μεγάλη Βρετανία 1,6 δισ. λίρες, ενώ οι απώλειες σε άψυχο υλικό ανήλθαν σε 6 πλοία, 10 με σοβαρές ζημιές και 34 αεροσκάφη.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ήττα των Αργεντινών διόγκωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια και προκάλεσε την κατάρρευση της Χούντας. Ένα χρόνο μετά, η Δημοκρατία επανήλθε στη χώρα του τάνγκο. Στη Βρετανία, το εθνικό συναίσθημα τονώθηκε και αναβίωσαν τα μεγαλεία του αυτοκρατορικού παρελθόντος. Την κατάσταση εκμεταλλεύτηκε η Μάργκαρετ Θάτσερ, κερδίζοντας άνετα την επανεκλογή της το 1983.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News