Σαν Σήμερα Δευτέρα 28/03/2022, 10:30
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Three Mile Island: Το πυρηνικό ατύχημα που στοιχειώνει τους Αμερικανούς

Three Mile Island: Το πυρηνικό ατύχημα που στοιχειώνει τους Αμερικανούς

28 Μαρτίου 1979 

Στις 4 τα ξημερώματα ξεκινά αυτό που θα εξελιχθεί στο χειρότερο ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ, όταν μία βαλβίδα πίεσης στον δεύτερο αντιδραστήρα του εργοστασίου Three Mile Island της Πενσιλβάνια δεν κλείνει. Μια σειρά από τεχνικά λάθη ακολουθούν και η κατάσταση εξελίσσεται σε ένα πυρηνικό ατύχημα, που σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις αποτέλεσε τον λόγο για τον οποίο οι ΗΠΑ δεν επενδύουν περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια. 

Το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Three Mile Island χτίστηκε το 1974 και το 1978 τέθηκε σε λειτουργία ο δεύτερος, υπερσύγχρονος αντιδραστήρας. 

Αφότου η βαλβίδα του δεύτερου αντιδραστήρα δεν έκλεισε όπως θα έπρεπε, εκείνο το ξημέρωμα, νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη,  μολυσμένο με ραδιενέργεια, πέρασε από την ανοικτή βαλβίδα στα διπλανά κτίρια και ο πυρήνας άρχισε να υπερθερμαίνεται επικίνδυνα. 

Οι αντλίες ψύξης έκτακτης ανάγκης τέθηκαν αυτόματα σε λειτουργία. Εάν είχαν αφεθεί να λειτουργήσουν κανονικά, αυτές οι μηχανές ασφαλείας θα είχαν αποτρέψει μία κρίση. Όμως, οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στην αίθουσα ελέγχου διάβασαν λανθασμένα τις αντικρουόμενες ενδείξεις που έπαιρναν, με αποτέλεσμα να κλείσουν το σύστημα νερού έκτακτης ανάγκης. 

Ο αντιδραστήρας τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας, συνέχιζε να εκλύει τη θερμότητα που είχε απομείνει.  Νωρίς το πρωί, ο πυρήνας είχε ξεπεράσει τους 4.000 βαθμούς Φαρενάιτ (2.200 βαθμούς Κελσίου), δηλαδή μόλις 1.000 βαθμούς κάτω από το πυρηνικό ατύχημα (meltdown). Στο  meltdown, ο πυρήνας λιώνει και η θανατηφόρος ραδιενέργεια ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων. 

Καθώς οι υπάλληλοι του εργοστασίου προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί, το μολυσμένο νερό απελευθέρωνε ραδιενεργά αέρια σε όλη τη  μονάδα. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας δεν αποτελούσαν μια άμεση απειλή για την υγεία, ήταν όμως επικίνδυνα και ο πυρήνας θερμαινόταν περαιτέρω. 

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση του ατυχήματος. Η μητρική εταιρεία του εργοστασίου, η Metropolitan Edison, υποβάθμισε την κρίση και ισχυρίστηκε ότι δεν εντοπίστηκε ραδιενέργεια μέσα στις εγκαταστάσεις. Όμως, την ίδια ημέρα, ελεγκτές βρήκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια σκέφτηκε να δώσει εντολή εκκένωσης. 

Τελικά, περίπου στις 8, οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν ότι έπρεπε να στείλουν και πάλι νερό στον πυρήνα και έθεσαν σε λειτουργία ξανά τις αντλίες. Η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει και η πίεση στον αντιδραστήρα μειώθηκε. 

Ο αντιδραστήρας απείχε λιγότερο από μία ώρα από το πλήρες meltdown. Τουλάχιστον ο μισός πυρήνας είχε καταστραφεί, όμως το προστατευτικό περίβλημα δεν είχε σπάσει και δεν υπήρξε απελευθέρωση ραδιενέργειας. Η κρίση είχε τελειώσει. 

Όμως δύο μέρες μετά, στις 30 Μαρτίου, μία φούσκα με πολύ εύφλεκτο υδρογόνο εντοπίστηκε μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Η φούσκα του αερίου δημιουργήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα, όταν εκτεθειμένα υλικά του πυρήνα αντέδρασαν με πολύ θερμό ατμό. 

Στις 28 Μαρτίου, μέρος από αυτό το αέριο είχε εκραγεί, απελευθερώνοντας μια μικρή ποσότητα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Τη στιγμή εκείνη, η έκρηξη δεν είχε γίνει αντιληπτή. 

Three Mile Island: Το πυρηνικό ατύχημα που στοιχειώνει τους Αμερικανούς-1
φωτ.: AP

Όμως αφότου η διαρροή της ραδιενέργειας ανακαλύφθηκε, στις 30 Μαρτίου, δόθηκε εντολή στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους. Όμως όταν αναφέρθηκε ότι οι έγκυοι και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έπρεπε να απομακρυνθούν σε απόσταση πέντε μιλίων, ξέσπασε πανικός. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες, πάνω από 100.000 άτομα είχαν εγκαταλείψει τις γύρω πόλεις. 

Την 1η Απριλίου, ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ έφτασε στο Three Mile Island για να επιθεωρήσει το εργοστάσιο. Πυρηνικός μηχανικός ο ίδιος, είχε βοηθήσει στην αποσυναρμολόγηση ενός κατεστραμμένου πυρηνικού αντιδραστήρα στον Καναδά, όταν ήταν στο ναυτικό. Η επίσκεψη αυτή βοήθησε να καθησυχαστούν οι Αμερικανοί. 

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι υπάλληλοι του εργοστασίου εκτέθηκαν σε επιβλαβή επίπεδα ραδιενέργειας αλλά κανείς εκτός της μονάδας δεν επηρεάστηκε. Όμως, η εμπιστοσύνη του κοινού στην πυρηνική ενέργεια κλονίστηκε. 

Ο αντιδραστήρας 1 του εργοστασίου, που δεν είχε πρόβλημα αλλά τέθηκε εκτός λειτουργίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, δεν λειτούργησε ξανά παρά μόνο το 1985. 

Σήμερα, οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας του κόσμου, καθώς έχουν 94 αντιδραστήρες σε 28 πολιτείες. Όμως, μετά το ατύχημα στο Three Mile Island, ο ενθουσιασμός για αυτή τη μορφή ενέργειας ξεθύμανε. 

Η μέση ηλικία των αμερικανικών εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας (τα οποία έχουν άδεια λειτουργίας για 40 χρόνια) είναι 39 χρόνια και την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον πέντε αποσύρθηκαν πρόωρα, κυρίως γιατί η συντήρησή τους ήταν πολύ ακριβή και η λειτουργία τους ασύμφορη. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χάπια ιώδιο καλίου κατά της ραδιενέργειας: Αύξηση 100 φορές στη ζήτηση και 100% στην τιμή

Η Ζαπορίζια επαναφέρει τα διλήμματα της πυρηνικής ενέργειας: Ο παγκόσμιος χάρτης – Τα υπέρ και τα κατά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News