Σαν Σήμερα Παρασκευή 25/03/2022, 07:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«To Wiki δεν είναι η Wikipedia!» Και τότε τι είναι;

«To Wiki δεν είναι η Wikipedia!» Και τότε τι είναι;

25 Μαρτίου 1995
Έχοντας ένα επάγγελμα το οποίο μετά από τουλάχιστον μία δεκαετία χρόνια έγινε περιζήτητο, ο Αμερικάνος προγραμματιστής Ward Cunningham έχει ήδη αναπτύξει το πρώτο wiki και το λανσάρει για πρώτη φορά στο κοινό, προκειμένου να συνοδεύει μία ιστοσελίδα αρχειοθέτησης σχεδιασμών λογισμικού.

Ήταν το «WikiWikiWeb» το οποίο αν και αποτέλεσε την βάση για την Wikipedia, προσπαθεί να διαχωρίσει την θέση του από αυτήν. Υποδεχόμενο τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα, το WikiWikiWeb μέχρι και σήμερα γράφει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:

«Αυτή η κοινότητα υπάρχει από το 1995 και αποτελείται από πολλούς ανθρώπους…Η χρησιμότητα του Wiki είναι η ελευθερία, η απλότητα και η ισχύς που προσφέρει…Όλα τα περιεχόμενα του Wiki είναι σε εξέλιξη. Κυρίως όμως είναι ένα φόρουμ όπου ο κόσμος μοιράζεται ιδέες! Αλλάζει όσο ο κόσμος πηγαινοέρχεται. Ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που βρίσκονται εδώ είναι υποκειμενικές. Εάν ψάχνετε για ένα εξειδικευμένο σάιτ αναφοράς, δοκιμάστε την Wikipedia. Το Wiki δεν είναι η Wikipedia!»

«To Wiki δεν είναι η Wikipedia!» Και τότε τι είναι;-1

* Ο Ward Cunningham μιλώντας το 2014 στο Wikipedia Foundation (φωτ. YouTube)

Το θεμέλιο

Πράγματι, δεν είναι το ίδιο, αλλά αποτέλεσε την βάση του, ενώ η ίδια η Wikipedia είναι το πιο δημοφιλές wiki που υπάρχει στο Διαδίκτυο. Τι είναι λοιπόν το Wiki; Κατά τον ίδιο τον Cunningham πρόκειται για την «πιο απλή ψηφιακή βάση δεδομένων» που θα μπορούσε να λειτουργήσει.

Πρόκειται για μία online εφαρμογή που επιτρέπει στον καθένα από εμάς να αλλάζουμε, να προσθέτουμε ή να διαγράφουμε περιεχόμενο, παράλληλα με άλλους χρήστες του Διαδικτύου, ενόσω κάποιος τρίτος έχει τον έλεγχο. Το όνομα wiki που στα χαβανέζικα σημαίνει «γρήγορος» επέλεξε ο ίδιος ο δημιουργός της εφαρμογής, αφού λέγεται πως ήταν η πρώτη λέξη που έμαθε όταν επισκέφθηκε την Χαβάη.

Γιατί μετάνιωσε;

«Αλλάξαμε τον κόσμο μαζί», δήλωσε ο Cunningham υπερήφανος για την εφεύρεσή του. Ωστόσο, έπειτα από χρόνια αποκάλυψε πως μετανιώνει για ένα πολύ σημαντικό πράγμα: «Παντοτε ένιωθα άσχημα που είχα τον έλεγχο όλων αυτών των σελίδων». Το 2012 είδε ότι με το πέρασμα των χρόνων οι προγραμματιστές είχαν γράψει τουλάχιστον 35.000 σελίδες περιεχομένου στο wiki, εκ των οποίων όλες βασίζονταν στον server του ίδιου.

Για τον λόγο αυτό και δημιούργησε το federated wiki, το οποίο είναι και τροπον τινά μία ένδειξη του νέου του οράματος: εκεί διασπάται ο έλεγχος και ο συντάκτης του πρωτότυπου wiki μπορεί να αποφασίσει εαν θα συμπεριλάβει τις αλλαγές του νέου χρήστη στην πρωτότυπη σελίδα. Έτσι, δεν θα τροποποιείται συνεχώς το αρχικό περιεχόμενο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η γέννηση της «γρήγορης εγκυκλοπαίδειας» πριν από 21 έτη

Η επανάσταση του ίντερνετ ξεκίνησε σιωπηλά: Δεν φαντάζεστε ποιο ήταν το πρώτο .com

Γιατί δεν πλενόταν και άλλα 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News