Σαν Σήμερα Τετάρτη 23/03/2022, 09:33
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ, θυμηθείτε αυτό το όνομα

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ, θυμηθείτε αυτό το όνομα

23 Μαρτίου 1857 

Ο Elisha Graves Otis εγκαθιστά τον πρώτο ανελκυστήρα ασφαλείας για επιβάτες στο κατάστημα E.V. Haughwout and Co. στη Νέα Υόρκη. Ο ανελκυστήρας έχει ένα φρένο ασφαλείας που ενεργοποιείται στην περίπτωση που σπάσει το καλώδιο. Η εφεύρεση του Otis άλλαξε την εικόνα όλων των μεγάλων πόλεων του πλανήτη, καθώς έκανε δυνατή την ανοικοδόμηση ουρανοξυστών. Ο ίδιος, πάντως, δεν το είδε ποτέ. 

Ο Otis ήταν ένας πολυπράγμων άνθρωπος. Είχε υπάρξει οδηγός άμαξας, μυλωνάς, κατασκευαστής κρεβατιών και ιδιοκτήτης εργοστασίου. Είχε εφεύρει μέχρι και έναν αυτόματο φούρνο για ψωμιά, όμως επιχειρηματικά, δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη επιτυχία. 

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ, θυμηθείτε αυτό το όνομα-1

Η ιδέα που έμελλε να γράψει το όνομά του στην ιστορία του ήρθε καθώς δυσκολευόταν να μεταφέρει εμπορεύματα ανάμεσα στους ορόφους του εργοστασίου του στη Νέα Υόρκη. Τότε σχεδίασε και κατασκεύασε έναν ανελκυστήρα. Βέβαια, δεν ήταν μια νέα ιδέα. Τα ασανσέρ υπήρχαν ήδη. Όμως χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά για τη μεταφορά φορτίων και όχι ανθρώπων, καθώς πολύ συχνά τα καλώδια έσπαγαν, με αποτέλεσμα να θεωρούνται επικίνδυνα. 

Η εφεύρεση του Otis ήταν ένας οδοντωτός τροχός που «κλείδωνε» αυτόματα στην περίπτωση πτώσης του ανελκυστήρα, λειτουργώντας σαν φρένο ασφαλείας. Ο επιχειρηματίας ίδρυσε την Otis Steam Elevator Works για να εκμεταλλευτεί εμπορικά την εφεύρεσή του, όμως η πελατεία ήταν λιγοστή. 

Έτσι, αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα. Ενώπιον ενός έκπληκτου πλήθους, στην Παγκόσμια Έκθεση του 1853 στο New York Crystal Palace, ο Otis ανέβηκε ψηλά με έναν ανυψωτήρα και ζήτησε από έναν βοηθό να κόψει το καλώδιο με ένα τσεκούρι. Η πλατφόρμα κουνήθηκε ελαφρά, το πλήθος αναφώνησε, αλλά δεν έγινε τίποτα άλλο. Ο μηχανικός ασφαλείας δούλεψε και ο ριψοκίνδυνος εφευρέτης σώθηκε από βέβαιο θάνατο. Ο ανελκυστήρας ασφαλείας ήταν γεγονός.

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ, θυμηθείτε αυτό το όνομα-2

Ο ίδιος ο Otis πέθανε το 1861, αφήνοντας τους δύο γιους του -που προφανώς ήταν καλύτεροι στις business από τον ίδιο- στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης. 

Οι ανελκυστήρες του χρησιμοποιήθηκαν σε κτίρια-σύμβολα όπως ο Πύργος του Άιφελ, ο ουρανοξύστης της Chrysler και το Empire State Building.

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε το κουμπί του ασανσέρ, θυμηθείτε αυτό το όνομα-3
Το Empire State Building (φωτ.: AP)

Λέγεται ότι ο Otis είναι ο «πατέρας» της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, καθώς εξαιτίας της δικής του εφεύρεσης κατέστη δυνατή η ανοικοδόμηση των ουρανοξυστών που έδωσαν σε αυτές τις πόλεις την εικόνα που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το πιο μισητό αυτοκίνητο όλων των εποχών δεν λέει να πεθάνει

«Εμείς δεν πληρώνουμε φόρους. Μόνο τα ανθρωπάκια πληρώνουν φόρους»

Η άγνωστη ιστορία του διασημότερου φαρμάκου: Από τον Ιπποκράτη και τους δύο πολέμους σε κάθε σπίτι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News