Σαν Σήμερα Δευτέρα 21/03/2022, 07:06
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

«Απλά στήνω το twttr μου»: Ο CEO της Silicon Valley που έγινε meme

«Απλά στήνω το twttr μου»: Ο CEO της Silicon Valley που έγινε meme

21 Μαρτίου 2006 

«Απλά στήνω το twttr μου», έγραφε ακριβώς σαν σήμερα ο Τζακ Ντόρσι, στο πρώτο tweet στην ιστορία του Twitter. 

Προφανώς, θα είχε επιλέξει κάτι πιο εμπνευσμένο, εάν γνώριζε τότε ότι από αυτό το παρθενικό tweet θα ξεκινούσε ένα φαινόμενο με περισσότερους από 200 εκατ. ενεργούς χρήστες την ημέρα, αξία που ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια και για μία περίοδο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική πολιτική ζωή. 

 

Όμως, παραδόξως, η επικοινωνία δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Ντόρσι. Στα παιδικά του χρόνια στο Σεν Λούις, ήταν ένα λεπτό, ντροπαλό αγόρι με δυσκολία στην άρθρωση. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, απέφευγε να μιλά ή να παίζει με τα άλλα παιδιά, αλλά προτιμούσε να περνά τον καιρό του βυθισμένος σε μία παράξενη εμμονή με τα τρένα και τους χάρτες. Μαζί με τον αδερφό του, περίμεναν ώρες ατέλειωτες στους σταθμούς των τρένων ελπίζοντας να πετύχουν κάποια αμαξοστοιχία να περνά, για να την καταγράψουν στην κάμερά τους.

Με τα χρόνια, ο Ντόρσι ανακάλυψε τη νέα του μανία, τον ασύρματο της αστυνομίας. Του άρεσε να ακούει τα σύντομα μηνύματα των αστυνομικών και γρήγορα ανέπτυξε ένα σύστημα που τα χρησιμοποιούσε για να εντοπίζει και να παρακολουθεί τη θέση των περιπολικών και των ασθενοφόρων πάνω στο χάρτη. Αρκετά αργότερα, θα εξηγούσε πώς ο ασύρματος της αστυνομίας του έδωσε τη βασική ιδέα για το Twitter. «Πάντα λένε το πού πάνε, τι κάνουν και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Και από εκεί μου ήρθε η ιδέα για το Twitter, τώρα που ο καθένας μας έχει πάνω του ένα smartphone. Ξαφνικά, μπορούσα να δώσω πληροφορίες για το πού βρίσκομαι, τι κάνω, πού πηγαίνω και πώς νιώθω. Και μετά, αυτό αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο».

Κάπως έτσι, ενώ δούλευε για μια εταιρεία λογισμικού του Σαν Φρανσίσκο, ο Ντόρσι μοιράστηκε με το αφεντικό του, τον Έβαν Γουίλιαμς, την ιδέα του. Μαζί με τον προγραμματιστή Μπιζ Στόουν, αποτέλεσαν την τριάδα των ιδρυτών του Twitter. 

Την εποχή εκείνη, ο Ντόρσι έβγαλε για λίγο καιρό το σκουλαρίκι που φορούσε στη μύτη, διότι θεωρούσε πως έτσι θα ταίριαζε καλύτερα στο προφίλ των μεγαλοστελεχών της Σίλικον Βάλει. 

Σήμερα, είναι μάλλον ο πιο παράξενος από τους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας. Για να φτάσει εδώ όπου βρίσκεται, άλλωστε, παράτησε το πανεπιστήμιο δύο φορές, πήρε δίπλωμα μασέρ και πειραματίστηκε στο σχέδιο μόδας. 

Αφότου ίδρυσε το Twitter, στις 21 Μαρτίου του 2006, ο Ντόρσι εκδιώχθηκε από τη θέση του CEO δύο χρόνια αργότερα, αλλά επέστρεψε το 2015, όταν πια είχε ιδρύσει και την δεύτερη εταιρεία του, την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Square.

Ως CEO της Twitter -θέση από την οποία αποχώρησε στα τέλη του 2021- χρειάστηκε να καταθέσει αρκετές φορές ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για να υπερασπιστεί την εταιρεία απέναντι στις κατηγορίες που βαραίνουν τα social media. Άλλωστε, η πλατφόρμα του βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μία αρκετά ταραχώδη εποχή για την αμερικανική πολιτική σκηνή, αυτή της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, αφού ως γνωστόν, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αντικαταστήσει το γραφείο τύπου της προεδρίας με τον… λογαριασμό του στο Twitter. 

Τον καιρό της αποχώρησής του από τη θέση του CEO, το Forbes υπολόγιζε την περιουσία του Ντόρσι στα 11,8 δισ. δολάρια, σχεδόν δέκα φορές περισσότερα σε σχέση με πριν από μία δεκαετία. 

 

Παρά τα δισεκατομμύριά του, ο Ντόρσι ζει μία κάπως αντισυμβατική ζωή. Ακόμα και πριν από την πανδημία, δούλευε μία φορά την εβδομάδα από το σπίτι του. Όπως είχε αποκαλύψει, κάθε Τρίτη δούλευε όχι από κάποιο πλήρως εξοπλισμένο γραφείο στην έπαυλή του, αλλά από την κουζίνα του σπιτιού του. 

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται έντονα με τον διαλογισμό, ενώ όπως λέει, τρώει ένα γεύμα την ημέρα και νηστεύει όλο το Σαββατοκύριακο. Την πρώτη φορά που προσπάθησε να νηστέψει ένιωθε σαν να έχει παραισθήσεις, έχει ομολογήσει. 

«Ήταν μία περίεργη κατάσταση. Αλλά όταν το έκανα τις δύο επόμενες φορές,  είδα πολύ καθαρά ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω από τα γεύματα. Η εμπειρία που είχα ήταν ότι όταν νήστευα για πολύ περισσότερο, ο χρόνος πραγματικά επιβράδυνε», έχει πει. 

Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι παρουσιάζει τις διατροφικές διαταραχές σαν μια φυσιολογική συμπεριφορά. 

Όμως ο Ντόρσι έχει κάνει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη των άλλων. Τα τελευταία χρόνια, έβαλε ξανά το σκουλαρίκι στη μύτη του και άφησε ένα μακρύ μούσι, κάνοντας τα social media να παραμιλούν και πυροδοτώντας άπειρα memes.

Τον Μάρτιο του 2021, έβγαλε εκείνο το πρώτο του tweet σε δημοπρασία. Εν μέσω της μανίας για τα Non-fungible tokens (NFTs), πούλησε το tweet αντί 2,9 εκατ. δολαρίων στον Χακάν Εστέβι, τον CEO της  Bridge Oracle, με στόχο να διαθέσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αφρική. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Τρεις τύποι που δεν είχαν τίποτα να κάνουν του Αγ. Βαλεντίνου»: Η άγνωστη ιστορία ενός κολοσσού της τεχνολογίας

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Γιατί δεν πλενόταν και άλλα 19 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Στιβ Τζομπς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News