Σαν Σήμερα Πέμπτη 3/03/2022, 07:05
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος για τον οποίο σιώπησαν όλα τα τηλέφωνα της Αμερικής

Ο άνθρωπος για τον οποίο σιώπησαν όλα τα τηλέφωνα της Αμερικής

3 Μαρτίου 1847

Γεννιέται ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Για την ακρίβεια, ο μετέπειτα διάσημος εφευρέτης γεννήθηκε ως Αλεξάντερ Μπελ. Από παιδί ακόμα ευχόταν να είχε ένα μεσαίο όνομα, καθώς πιθανότατα ήθελε να διαφοροποιηθεί από τον πατέρα και τον παππού του, αφού και οι δύο τους ονομάζονταν Αλεξάντερ.

Στα 11α γενέθλιά του, ο πατέρας του του έκανε «δώρο»  ένα μεσαίο όνομα, επιτρέποντάς του να υιοθετήσει το Γκράχαμ, προς τιμή του Αλεξάντερ Γκράχαμ, ενός παλιού μαθητή του.

Κάπως έτσι, το όνομα του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ συνδέθηκε για πάντα με το τηλέφωνο -αν και αυτή ήταν μόνο μία από τις εφευρέσεις του. Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, όμως, είναι πως το τηλέφωνο είναι προϊόν της… αγάπης.

Ο άνθρωπος για τον οποίο σιώπησαν όλα τα τηλέφωνα της Αμερικής-1
φωτ.: AP

Ο Μπελ ερωτεύτηκε την Μάμπελ Χάμπαρντ, μαθήτριά του και κόρη μιας εύπορης οικογένειας της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας της, ο δικηγόρος Γκάρντινερ Γκριν Χάμπαρτ, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος της National Geographic Society, ήταν αντίθετος στον γάμο τους, καθώς δεν ήθελε η κόρη του παντρευτεί έναν φτωχό. Όμως, μόλις μερικές ημέρες αφότου ο Μπελ ίδρυσε την Bell Telephone Company και εξασφάλισε την περιουσία του, παντρεύτηκε την Μάμπελ. Για γαμήλιο δώρο, της έδωσε 1.497 από τις 1.507 μετοχές της εταιρείας του. Στο γραφείο του, ο Μπελ κρατούσε πάντα μία φωτογραφία της αγαπημένης του Μάμπελ, στο πίσω μέρος της οποίας είχε γράψει: «Το κορίτσι για το οποίο εφευρέθηκε το τηλέφωνο».

Ο Μπελ πέθανε το εξοχικό του στη Νέα Σκωτία του Καναδά στις 2 Αυγούστου του 1922. Δύο ημέρες αργότερα, όλες οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ και στον Καναδά «πάγωσαν» για ένα ολόκληρο λεπτό, ακριβώς τη στιγμή που το φέρετρο κατέβηκε στον τάφο του. Ένας στρατός από 60.000 τηλεφωνήτριες στάθηκαν σιωπηλές σε στάση προσοχής, για αυτό το ένα λεπτό σιγής για τον θάνατο του εφευρέτη του τηλεφώνου. Εκείνη τη στιγμή, δεν συνδέθηκε καμία τηλεφωνική γραμμή στην Αμερική και 13 εκατομμύρια τηλέφωνα σιώπησαν.

Ο άνθρωπος για τον οποίο σιώπησαν όλα τα τηλέφωνα της Αμερικής-2
Το τηλέφωνο του Μπελ εκτίθεται στο Smithsonian. (φωτ.: AP)

Το όνομα του Μπελ, όμως, συνέχισε να χρησιμοποιείται και μετά τον θάνατό του. Ο εφευρέτης τιμήθηκε για την συνεισφορά του στην ακουστική επιστήμη όταν η μονάδα μέτρησης της έντασης των ηχητικών κυμάτων πήρε το όνομά του (bel – μπελ), τη δεκαετία του 1920. Το ντεσιμπέλ (decibel), δηλαδή το ένα δέκατο του μπελ, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έντασης ενός ήχου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η άγνωστη ιστορία του τηλεφώνου: Γιατί δεν λέμε «Αχόι» όταν απαντάμε

Πόσα έβγαλε ο άνθρωπος που φώτισε τον κόσμο;

Γιατί δεν έβγαλε χρήματα ο εφευρέτης που έβαλε τον υπολογιστή στα σπίτια μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News