Σαν Σήμερα Τετάρτη 2/03/2022, 06:59
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς να χάσετε 1 δισ. δολάρια: O άνθρωπος που το έκανε δίνει μαθήματα

Πώς να χάσετε 1 δισ. δολάρια: O άνθρωπος  που το έκανε δίνει μαθήματα

2 Μαρτίου 1995

Ο Βρετανός trader Νικ Λίσον συλλαμβάνεται για την κατάρρευση της Barings Bank.

Το 1992 η Barings Bank, η παλαιότερη εμπορική τράπεζα της Βρετανίας, ανοίγει γραφείο στη Σιγκαπούρη και αναθέτει στον Λίσον να «τρέχει» τόσο το front όσο και το back office.

Αυτό που δεν γνώριζαν οι αρχές της Σιγκαπούρης που ενέκριναν τότε την άδεια του Λίσον ήταν ότι ο χρηματιστής δεν μπορούσε να βγάλει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς είχε διαπράξει απάτη στην αίτησή του.

Οι παρατυπίες ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή. Ο Λίσον άρχισε να κάνει διάφορα κερδοσκοπικά trades, για τα οποία δεν είχε  εξουσιοδότηση. Και όταν μία συνάδελφός του του ζήτησε να καλύψει ένα λάθος που εκείνη είχε κάνει, αυτός άνοιξε έναν λογαριασμό που δήθεν ανήκε σε πελάτη της τράπεζας.  

Είχε ακούσει ότι ο αριθμός οκτώ θεωρείται τυχερός στην Ασία, για αυτό και έδωσε στον ψεύτικο λογαριασμό τον αριθμό 8888. Όμως δυστυχώς, αυτό δεν του έφερε τύχη.

Κάθε φορά που τα trades του κατέληγαν σε ζημιά, τα ενέγραφε σε αυτόν τον λογαριασμό και περίμενε η αγορά να «γυρίσει» προς όφελός του. Εάν αυτό δεν γινόταν, διπλασίαζε το στοίχημα, ελπίζοντας ότι με μία μικρότερη κίνηση της αγοράς θα μπορούσε να καλύψει τη «χασούρα».

Έτσι, έως το τέλος του πρώτου χρόνου του, ο λογαριασμός 8888 έκρυψε ζημιές άνω των 2 εκατ. στερλινών, οι οποίες τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν στα 23 εκατ. στερλίνες και έως τα τέλη του 1994 είχαν φουσκώσει στα 208 εκατ. στερλίνες. Τον Ιανουάριο του 1995, όταν ο σεισμός στο Κόμπε έπληξε την Ιαπωνία, οι θέσεις του Λίσον βρέθηκαν στο κόκκινο. Και εκείνος, έκανε αυτό που πάντα έκανε: Αγόρασε κι άλλο, όμως η αγορά συνέχισε να πέφτει.

Τελικά, ο Βρετανός trader λύγισε υπό την πίεση του τεράστιου μυστικού του. Έκλεισε ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη Γερμανία και άφησε ένα χαρτάκι Post-it στο γραφείο του που έλεγε: «Συγνώμη».

Ο Λίσον συνελήφθη μόλις το αεροπλάνο του προσγειώθηκε στη Φρανκφούρτη και έπειτα από μία αποτυχημένη προσπάθεια για τη διάσωσή της, η Barings χρεοκόπησε.

Τελικά, ο trader δήλωσε ένοχος σε δύο κατηγορίες και καταδικάστηκε σε 6,5 χρόνια φυλάκισης στη Σιγκαπούρη. Αφέθηκε ελεύθερος το 1999.

Δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Rogue Trader», η οποία στη συνέχεια έγινε ταινία Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Πού είναι σήμερα ο Νικ Λίσον

Μπορεί να έχασε 1,4 δισ. δολάρια, όμως ο Λίσον ασχολείται με το trading μέχρι και σήμερα. Πλέον, ζει στην Ιρλανδία με τη σύζυγό του και  πληρώνεται για να δίνει ομιλίες.

Συγκεκριμένα, ο Λίσον χρεώνει πάνω από 20.000 δολάρια για κάθε ομιλία του, ενώ συνεργάζεται με επιχειρήσεις, οι οποίες τον πληρώνουν για να τους δείξει πώς να κλείσουν τα «παραθυράκια» και να ενισχύσουν το risk management τους, για να μην γίνουν η επόμενη Barings.

Ποια ήταν η Barings Bank

Η Barings ιδρύθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1762 από τους John, Francis και Charles Baring. Έγινε διάσημη από το ρόλο της στους βρετανικούς πολέμους, πρώτα κατά της αμερικανικής επανάστασης και μετά της Γαλλίας του Ναπολέοντα. Το 1803, χρηματοδότησε την εξαγορά της Λουιζιάνα, με την οποία η Αμερική έδωσε 15 εκατ. δολάρια στη Γαλλία για να διπλασιάσει το μέγεθός της.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο «Λύκος της Wall Street» δίνει επαγγελματικές συμβουλές

Harry Markopolos: Ο άνθρωπος που «ξεσκέπασε» τον Bernie Madoff

Πέθανε ο John Rigas του σκανδάλου Adelphia: Μεγαλοαπατεώνας ή εξιλαστήριο θύμα;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News