Σαν Σήμερα Κυριακή 30/01/2022, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Elk Cloner: Μια φάρσα που έγινε ο πρώτος ιός που χτύπησε PC

Elk Cloner: Μια φάρσα που έγινε ο πρώτος ιός που χτύπησε PC

Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1982, όταν έκανε την εμφάνισή του ένα πρόγραμμα από έναν δεκαπεντάχρονο μαθητή, τον Ριτς Σκρέντα, με την ονομασία Elk Cloner.

Το πρόγραμμα αυτό σε μια δισκέτα με παιχνίδι για προσωπικό υπολογιστή και συγκεκριμένα για το λειτουργικό του Apple II, για πολλούς θεωρείται ο πρώτος ιός που χτύπησε «in the wild», δηλαδή έξω από το περιβάλλον (τον υπολογιστή που δημιουργήθηκε) ή από κάποιο εργαστήριο.

Ο Σκρέντα σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να βλάψει ή να προκαλέσει πρόβλημα στους υπολογιστές και το πρόγραμμα το έφτιαξε ως φάρσα, θέλοντας να πειράξει τους φίλους τους.

Elk Cloner: Μια φάρσα που έγινε ο πρώτος ιός που χτύπησε PC-1Εμφανιζόταν ένα μήνυμα που έγραφε, ότι ο Elk Cloner «ένα πρόγραμμα με προσωπικότητα, θα εισχωρήσει σε όλους τους δίσκους σας, θα διεισδύσει στα chips, θα σας κολλήσει σαν κόλλα και θα τροποποιήσει τη ram σας». Ο Αμερικανός έφηβος που να ήξερε ότι αυτά που έγραφε θα γίνονταν πραγματικότητα.

Ο ίδιος ήταν λίγο μια περίπτωση σαν τον μύθο του βοσκού με τον λύκο. Επιδιδόταν σε παρόμοιες φάρσες στους φίλους όταν μοιραζόταν μαζί τους παιχνίδια για τον υπολογιστή σε δισκέτες. Του άρεσε να προσθέτει στις δισκέτες των φίλων του, αστεία μηνύματα που εμφανίζονταν στην οθόνη του υπολογιστή.

Εξαιτίας αυτής της αρέσκειάς του, οι φίλοι κάπου τον έκαναν στην άκρη και σταμάτησαν να ανταλλάσσουν δισκέτες μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια μιας χειμερινής διακοπής στο σχολείο, ανακάλυψε πώς τα μηνύματα αυτά να εμφανίζονται αυτόματα στον υπολογιστή, αναπτύσσοντας έτσι αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως ιός boot sector.

Προσάρμοσε το πρόγραμμα σε δισκέτες με παιχνίδια που έτρεχαν σε λειτουργικό Apple DOS 3,3. Το εντυπωσιακό ήταν, ότι ο ιός έκανε την εμφάνισή του την πεντηκοστή φορά που εκκινούσε η δισκέτα και αντί να αρχίσει το παιχνίδι εμφανιζόταν το παρακάτω μήνυμα:

Elk Cloner: Μια φάρσα που έγινε ο πρώτος ιός που χτύπησε PC-2

Ο ιός μεταδιδόταν στη συνέχεια στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή, ο οποίος μάλιστα άφηνε και την υπογραφή του στον δίσκο. Επί της ουσίας δεν επιδρούσε αρνητικά στον υπολογιστή, ωστόσο κάθε φορά που εισερχόταν καινούργια δισκέτα στον μολυσμένο υπολογιστή, ο ιός που είχε εγκατασταθεί στη RAM, μεταδιδόταν στη δισκέτα και σε όποιο άλλο υπολογιστή εισερχόταν. Να σημειωθεί ότι το 1982 δεν υπήρχαν anti-virus προγράμματα, από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ιοί. Μέχρι που έκανε την εμφάνισή του ο Elk Cloner.

Αφού έκανε το γύρο μεταξύ φίλων και γνωστών και σε μια μικρή τοπική λέσχη για υπολογιστές, στη συνέχεια το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με το βοηθητικό πρόγραμμα της Apple, Master Create, το οποίο αφαιρούσε τον ιό από τον δίσκο, ο οποίος πλέον δεν μπορούσε να μολυνθεί ξανά από τον Elk Cloner.

Το 2007, 25 χρόνια αργότερα, ο Ριτς Σκρέντα χαρακτήρισε τον ιό του, ως «κάποιο ανόητο μικρό πρακτικό αστείο».

Elk Cloner: Μια φάρσα που έγινε ο πρώτος ιός που χτύπησε PC-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News