Σαν Σήμερα Τετάρτη 26/01/2022, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μια άλλη πανδημία, ο ΠΟΥ και τα εμβόλια: «Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα»

Μια άλλη πανδημία, ο ΠΟΥ και τα εμβόλια: «Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα»

26 Ιανουαρίου 2010 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπερέβαλε σχετικά με τη σοβαρότητα της πανδημίας της γρίπης των χοίρων, γιατί δέχθηκε πιέσεις από τις εταιρείες των εμβολίων. 

«Επιτρέψτε μου να δηλώσω ξεκάθαρα για τα πρακτικά. Οι πολιτικές της πανδημίας της γρίπης, οι απαντήσεις και οι συστάσεις του ΠΟΥ δεν επηρεάστηκαν με ακατάλληλο τρόπο από την φαρμακοβιομηχανία», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΠΟΥ για την πανδημία της γρίπης, Keiji Fukuda, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στο Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων, που προκαλείται από τον ιό της γρίπης H1N1, ξεκίνησε  πιθανότατα από τα γουρούνια στο Μεξικό και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακήρυξε τη γρίπη των χοίρων πανδημία τον Ιούνιο του 2009 και εκτιμά ότι αυτή κράτησε έως τον Αύγουστο του 2010. 

Το ανησυχητικό στοιχείο αυτής της επιδημίας ήταν ότι οι νέοι συνήθως αρρώσταιναν βαριά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσοίωνοι παραλληλισμοί με την πανδημία της ισπανικής γρίπης του 1917. 

Όμως στις αρχές του 2010, ο Wolfgang Wodarg, ένας Γερμανός βουλευτής του SPD και γιατρός,  χαρακτήρισε την πανδημία αυτή σαν «ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα». Όπως ισχυρίστηκε, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες οργάνωσαν μία «εκστρατεία πανικού» για να ασκήσουν πιέσεις στον ΠΟΥ να ανακηρύξει μια «ψεύτικη πανδημία», ώστε να πουλήσουν εμβόλια. 

Όπως είπε ο Wodarg, όλα ξεκίνησαν από περίπου 100 «κανονικά» κρούσματα γρίπης στην πόλη του Μεξικό, τον Μάιο του 2009, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σαν την αρχή μιας νέας, απειλητικής πανδημίας, παρότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερες επιστημονικές αποδείξεις για κάτι τέτοιο. 

Κατά τους ισχυρισμούς του, ο ΠΟΥ,  σε συνεργασία με τις μεγάλες φαρμακευτικές και τους επιστήμονές τους, άλλαξε τον ορισμό της πανδημίας, αφαιρώντας το σημείο που λέει ότι «ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων πρέπει να έχει κολλήσει την ασθένεια ή να έχει πεθάνει», και αντικαθιστώντας το με την δήλωση ότι απλά πρέπει να υπάρχει ένας ιός, που να μεταδίδεται πέρα από τα σύνορα και στον οποίο ο κόσμος να μην έχει ανοσία. 

Τον Μάρτιο του 2010, το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε έρευνα για «την επιρροή των φαρμακευτικών εταιρειών στην παγκόσμια εκστρατεία της γρίπης των χοίρων», καθώς ήδη από τον Ιούλιο του 2009 είχε φανεί ότι ο αριθμός των θανάτων από αυτό τον ιό ήταν μικρότερος από ό,τι με την κλασική, εποχική γρίπη. 

Τα εμβόλια τα οποία έσπευσαν να προμηθευτούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τελικά έμειναν αδιάθετα. Και την ίδια στιγμή, αναλυτές επενδυτικών οίκων υπολόγιζαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες έβγαλαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια, καθώς τα κράτη βιάστηκαν να χτίσουν αποθέματα. Μόνο η GlaxoSmithKline υπολογίζεται ότι έβγαλε 1,7 δισ. δολάρια πουλώντας εμβόλια κατά του H1N1, και αυτό μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2009. 

Τον Ιούνιο του 2010, έρευνα του British Medical Journal και του Bureau of Investigative Journalism έδειξε ότι οι επιστήμονες του ΠΟΥ οι οποίοι το 2004 συνέταξαν τις κατευθυντήριες γραμμές, με τις οποίες ο οργανισμός συμβούλευε τις κυβερνήσεις να χτίσουν αποθέματα φαρμάκων για το ενδεχόμενο μιας πανδημίας της γρίπης, είχαν δεσμούς με τις φαρμακοβιομηχανίες που θα έβγαιναν κερδισμένες από κάτι τέτοιο. 

Για την ακρίβεια, οι κατευθυντήριες γραμμές συντάχθηκαν από τρεις επιστήμονες που είχαν προηγουμένως δεχθεί πληρωμές για άλλη εργασία τους από την Roche (την εταιρεία του Tamiflu) και την GlaxoSmithKline (του Relenza).

«Για να προωθήσουν τα πατενταρισμένα φάρμακα και εμβόλιά τους ενάντια στη γρίπη, οι φαρμακευτικές εταιρείες επηρέασαν επιστήμονες και δημόσιους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τα στάνταρ της δημόσιας υγείας, να χτυπήσουν προειδοποιητικά καμπανάκια για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», είπε ο Wodarg. 

«Τις έκαναν να ξοδέψουν πόρους για την υγεία που έτσι και αλλιώς είναι περιορισμένοι για αναποτελεσματικές στρατηγικές εμβολιασμού και εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στον κίνδυνο άγνωστων παρενεργειών των ανεπαρκώς δοκιμασμένων εμβολίων», τόνισε.  

Η Margaret Chan, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, δήλωσε: «Χωρίς αμφιβολία, οι δημοσιεύσεις του BMJ θα αφήσουν πολλούς αναγνώστες με την εντύπωση ότι  η απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει την πανδημία επηρεάστηκε έστω εν μέρει από μία επιθυμία να αυξηθούν τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας.  Το τελικό συμπέρασμα, όμως, είναι ότι η απόφαση να αυξηθεί το πανδημικό επίπεδο επιφυλακής στηρίχθηκε σε σαφώς ορισμένα ιολογικά και επιδημιολογικά κριτήρια. Είναι δύσκολο να χειραγωγήσει κανείς αυτά τα κριτήρια, όποιο και εάν είναι το κίνητρο». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News