Σαν Σήμερα Δευτέρα 17/01/2022, 07:12
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πραγματική «Συμμορία των 11» και πώς έκαναν το -σχεδόν- τέλειο έγκλημα

Η πραγματική «Συμμορία των 11» και πώς έκαναν το -σχεδόν- τέλειο έγκλημα

17 Ιανουαρίου 1950 

Έντεκα άνδρες κλέβουν 2,7 εκατ. δολάρια (περίπου 30 εκατ. δολάρια σε σημερινά χρήματα) από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ασφαλείας Brink’s στην Βοστώνη. Ήταν η μεγαλύτερη ληστεία που είχε γίνει ποτέ και δικαίως ονομάστηκε «η ληστεία του αιώνα». Η συμμορία πίστευε ότι είχε εκτελέσει το τέλειο έγκλημα. Και σχεδόν το κατάφερε, ώσπου τον Ιανουάριο του 1956, μόλις 11 ημέρες πριν την παραγραφή του αδικήματος, οι ένοχοι ξεσκεπάστηκαν. Όμως, το μεγαλύτερο μέρος από τα χρήματα δεν βρέθηκε ποτέ. 

Ο «εγκέφαλος» της ληστείας ήταν ο Anthony Pino, ένας εγκληματίας-καριέρας που «στρατολόγησε» 10 ειδικούς σε αυτές τις δουλειές για να παρακολουθήσουν τις αποθήκες της Brink’s για 18 μήνες και να διαπιστώσουν πού φυλάσσονταν  τα περισσότερα χρήματα. 

Οι άνδρες του Pino κατάφεραν να κλέψουν τα σχέδια για το σύστημα συναγερμού της αποθήκης και να τα επιστρέψουν πριν κανείς αντιληφθεί ότι έλειπαν, καθώς και να βγάλουν αντικλείδια για τις πέντε πόρτες που τους χώριζαν από τη λεία. 

Φορώντας μπλε παλτά και καπέλα παρόμοια με τη στολή των υπαλλήλων της Brink’s, και έχοντας τα πρόσωπά τους καλυμμένα με αποκριάτικες μάσκες, οι ληστές μπήκαν στην αποθήκη με τα αντικλείδια και έδεσαν όσους εργαζόμενους βρήκαν στον δρόμο τους. 

Στη συνέχεια, γέμισαν 14 σάκους με μετρητά και επιταγές και πριν συμπληρωθεί μισή ώρα, βρίσκονταν ήδη στο αυτοκίνητο της διαφυγής τους. 

Η λεία τους ήταν 2,7 εκατ. δολάρια και είχαν μόλις πραγματοποιήσει τη  μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία των ΗΠΑ.  

Τα στοιχεία που άφησαν πίσω τους ήταν λιγοστά, με αποτέλεσμα οι έρευνες των αστυνομικών αρχών  να βρεθούν σε αδιέξοδο. Έτσι, τα μέλη της συμμορίας δεσμεύτηκαν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ και να μην αγγίξουν τα χρήματα για τα επόμενα έξι χρόνια, ώσπου να παραγραφεί το αδίκημα. 

Τα είχαν σχεδόν καταφέρει, ώσπου ένας από τη συμμορία, ο Joseph O’Keefe μπήκε στη φυλακή για μια άλλη ληστεία. Όσο ήταν στη φυλακή, ο O’Keefe έγραφε επιστολές προς τους συνεργάτες του, απαιτώντας χρήματα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα αποκάλυπτε τα πάντα στην αστυνομία. 

Η συμμορία έστειλε έναν εκτελεστή να σκοτώσει τον O’Keefe, ο οποίος τραυματίστηκε στην επίθεση και τελικά έκανε συμφωνία με το FBI για να καταθέσει σε βάρος των υπολοίπων. 

Οκτώ από τους ληστές της Brink’s συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια. Άλλοι δύο πέθαναν πριν προλάβουν να δικαστούν.  

Όμως, μόνο ένα μέρος από τα χρήματα βρέθηκε, με τα σενάρια για το τι απέγιναν τα υπόλοιπα να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News