Σαν Σήμερα Σάββατο 15/01/2022, 07:04
WIKIPEDIA

Η γέννηση της «γρήγορης εγκυκλοπαίδειας» πριν από 21 έτη

Η γέννηση της «γρήγορης εγκυκλοπαίδειας» πριν από 21 έτη

Ήταν 15 Ιανουαρίου του 2001, όταν στο διαδίκτυο έκανε την εμφάνισή της μια ιστοσελίδα, η οποία είκοσι ένα χρόνια μετά έχει καταφέρει να προσφέρει την πιο άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, ο όγκος των οποίων σήμερα είναι αδιανόητο να φαντασθεί κάποιος ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σε έντυπη μορφή.

Η ιδέα των Τζίμι Ουέλς και Λάρι Σάνγκερ ήταν σαφής και συγχρόνως φιλόδοξη: η άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση, παρακάμπτοντας τις εγκυκλοπαίδειες και τα λεξικά.

Η ονομασία του εγχειρήματος αντανακλά αυτήν ακριβώς την αμεσότητα και για να καταλήξουν σε αυτή κατέφυγαν σε μία ελληνική λέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως την εγκυκλοπαίδεια (encyclopedia) και μία χαβανέζικη τη Wiki, που σημαίνει γρήγορα. Η Wikipedia ήταν έτοιμη να αρχίσει το ταξίδι της.

Η γέννηση της «γρήγορης εγκυκλοπαίδειας» πριν από 21 έτη-1

Οι δύο ιδρυτές είχαν φροντίσει να βάλουν τα θεμέλια με το λανσάρισμα τον Μάρτιο του 2000, της ιστοσελίδας, Nupedia. Στις 15 Ιανουαρίου του 2001 έρχεται η Wikipedia, ως υποστηρικτική υπηρεσία στη Nupedia. Στις 12 και 13 Ιανουαρίου είχαν φροντίσει να κατοχυρώσουν στο διαδίκτυο τις διευθύνσεις, wikipedia.com και wikipedia.org και στις 15 του ίδιου μήνα κάνει το ντεμπούτο της η πρώτη εγκυκλοπαίδεια ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο στα αγγλικά.

Πρώτη επίσημη αναφορά σε αυτήν καταγράφεται τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς από την εφημερίδα Wales on Sunday. Ένα μήνα μετά, έρχεται το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και η Wikipedia διαθέτει περισσότερα από 100 άρθρα για την τρομοκρατική επίθεση.

Το 2002 ο Λάρι Σάνγκερ αποχωρεί. Το 2003 η αγγλική έκδοση έχει ξεπεράσει τα 100.000 κείμενα, με τη γερμανική να υπερβαίνει τα 10.000.

Το 2004 από τα 500.000 κείμενα ξεπερνάει το 1 εκατ. σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Η γέννηση της «γρήγορης εγκυκλοπαίδειας» πριν από 21 έτη-2

Στα δέκατα γενέθλιά της, το 2011, άρχισαν οι προσπάθειες να εισχωρήσει στην Ινδία.

Στις 7 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, στα γερμανική έκδοση τα άρθρα αγγίζουν τα 100 εκατ., κάτι που είχε καταφέρει μόνο η αγγλική έκδοση, η οποία στις 24 Νοεμβρίου φθάνει στο ορόσημο των 500 εκατ. κειμένων. Και στις 17 Δεκεμβρίου στη δεκαετία της ύπαρξής της, η ολλανδική έκδοση ξεπερνάει το 1 εκατ. αναρτήσεις, μόλις η τέταρτη εκδοχή στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Στα εικοστά της γενέθλια πέρυσι, η MIT Press εκδίδει το βιβλίo «Wikipedia @20: Stories of an Unfinished Revolution», στο οποίο γράφουν για την  Wikipedia, ερευνητές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και άλλοι.

Μετά από κάποια χρόνια, στα οποία φιγούραρε στην πέμπτη θέση ως η πιο δημοφιλής ιστοσελίδας στον κόσμο, στα είκοσι χρόνια ύπαρξης της είχε υποχωρήσει στη 13η.

Παρόλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Wikipedia έκανε την πληροφορία στον διαδικτυακό κόσμο προσβάσιμη, άμεση κι ενίοτε αμφιλεγόμενη, καθώς είναι ανοιχτή ιστοσελίδα και δύνανται να προσθέτουν πληροφορίες οι χρήστες, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές να μην έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Microsoft: O «Mr Monkey Boy» κολλητός του Μπιλ Γκέιτς και η χαμένη δεκαετία

Apple: Η άγνωστη ιστορία του τρίτου συνιδρυτή που κλώτσησε δισεκατομμύρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News