Σαν Σήμερα Πέμπτη 6/01/2022, 07:40
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στα Αρσάκεια Σχολεία

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1792

Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του στα Αρσάκεια Σχολεία

Έχετε αναρωτηθεί πώς και γιατί τα Αρσάκεια Σχολεία πήραν το όνομά τους; Εάν όχι, τότε… να η ευκαιρία, καθώς σαν σήμερα, 6 Ιανουαρίου του 1792, γεννήθηκε ο Απόστολος Αρσάκης. 

Ο άνθρωπος, δηλαδή, ο οποίος έδωσε το επώνυμό του στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1836 και λίγα χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομά της σε Αρσάκειον. 

Ο λόγος ήταν οι συχνές και μεγάλες δωρεές προς τον εκπαιδευτικό οργανισμό, οι οποίες -σύμφωνα με υπολογισμούς- έφθασαν το συνολικό ποσό των 600.000 χρυσών δραχμών. 

Πρωθυπουργός της Ρουμανίας για 15 ημέρες

Ο Αρσάκης γεννήθηκε στο σημερινό Χοτόβε της Αλβανίας και το 1800 μετακόμισε στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, όπου έμεινε μαζί με τον αδερφό του και τους θείους του. 

Το 1804 ταξίδεψε στη Βιέννη, όπου διδάχθηκε την ελληνική γλώσσα, ενώ λίγο αργότερα μετέβη στη Σαξονία, όπου σπούδασε ιατρική. 

Το 1814 επέστρεψε στο Βουκουρέστι και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του ιατρού σε διάφορα νοσοκομεία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και στήριζε, όπως μπορούσε, τις προσπάθειες για την ίδρυση ελληνικού κράτους. 

Το 1822, εγκατέλειψε την ιατρική και εισήλθε στον τομέα της πολιτικής και της διπλωματίας. Αρχικά διατέλεσε γραμματέας επικρατείας του ηγεμόνα της Βλαχίας, Αλέξανδρου Γκίκα, ενώ το 1857 εκλέχθηκε βουλευτής, πρωτοστατώντας στη συνένωση της Βλαχίας και της Μολδαβίας, οι οποίες στη συνέχεια αποτέλεσαν τη σημερινή Ρουμανία. 

Το 1860 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων (πλέον) Ηγεμονιών της Βλαχίας και της Μολδαβίας, ενώ το 1862 ανήλθε προσωρινά στον πρωθυπουργικό θώκο για περίπου 15 ημέρες (αντικατέστησε τον δολοφονημένο πρωθυπουργό Μπάρμπου Καταρτζίου).

H ενασχόληση με την Ελλάδα

Όπως αναφέρθηκε, από μικρή ηλικία παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και επιθυμούσε να συμβάλλει τόσο στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους όσο και στην πνευματική ανάταση των Ελλήνων. 

Και ως όχημα χρησιμοποίησε τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η οποία είχε συσταθεί το 1836 από τους Ιωάννη Κοκκώνη, Γιώργο Γεννάδιο και Μισαήλ Αποστολίδη. 

Ο Αρσάκειος είχε μεγάλη εκτίμηση στο έργο και την προσφορά του οργανισμού (ίδρυσε τα πρώτα σχολεία για γυναίκες) και γι’ αυτό τον λόγο στήριζε οικονομικά την προσπάθειά του.  

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, μάλιστα, (το ποσό των δωρεών έφθασε τις 600.000 χρυσές δραχμές) η διοίκηση αποφάσισε να χαρίσει το όνομα του Βορειοηπειρώτη ευεργέτη στην επίσημη ονομασία των σχολείων.  

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ελληνίδα κληρονόμος των 400 εκατ. δολ. που έκανε τέσσερις γάμους

O Έλληνας εφοπλιστής που έχασε τρεις τράπεζες σε μία νύκτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News