Σαν Σήμερα Σάββατο 1/01/2022, 07:59
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley

Η Silicon Valley είναι μια περιοχή στο Σαν Φρανσίσκο στην πολιτεία της Καλιφόρνια και θεωρείται το παγκόσμιο επίκεντρο και ο πυρήνας της τεχνολογικής καινοτομίας. Σε αυτήν την περιοχή εδρεύουν οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες πλάι σε πολύ μικρότερες οι οποίες επιταχύνουν τις τεχνολογικές εξελίξεις που κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο.

Αν με κάτι μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει τη Silicon Valley χαριτολογώντας, είναι ότι πέραν από τα προαναφερόμενα είναι διάσημη για τα γκαράζ της, καθώς από τέτοιους χώρους έχουν ξεπηδήσει εταιρείες κολοσσοί, όπως οι Apple, Disney, Google, Mattel και Hewlett-Packard.

Ωστόσο ένα συγκεκριμένο γκαράζ θεωρείται ως η γενέτειρα της Silicon Valley και μάλιστα πλέον είναι προστατευόμενο ιστορικά μνημείο.

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley-1

Αυτό είναι το γκαράζ όπου την 1η Ιανουαρίου του 1939 δύο απόφοιτου του τμήματος ηλεκτρονικών μηχανικών στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, οι Dave Packard και Bill Hewlett αποφάσισαν να ιδρύσουν μια εταιρεία με τα επώνυμά τους, τη Hewlett-Packard (ποιο επώνυμο θα μπει πρώτο αποφασίσθηκε μετά από το στρίψιμο νομίσματος και ο αστικός μύθος λέει ότι αν και ο Packard κέρδισε του φάνηκε πιο ωραίο να μπουν τα επώνυμα με αυτή τη σειρά).

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley-2

Για την εταιρεία η πορεία της δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανική. Το πρώτο προϊόν που διέθεσε προς πώληση ήταν ένας ταλαντωτής ήχου. Ο πρώτος πελάτης της ήταν τα Walt Disney Studios αγοράζοντας οκτώ ταλαντωτές, προκειμένου να παράξει την ηχητικά καινοτόμο ταινία κινουμένων σχεδίων «Fantasia».

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία προμήθευσε με εξελιγμένα τεχνολογικά προϊόντα τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ μεγάλη ήταν η συμβολή της στην ανάπτυξη των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συστημάτων μετάδοσης στα FM, με τον μετρητή συχνοτήτων υψηλής συχνότητας.

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley-3

Μεταξύ άλλων είναι η εταιρεία που εισήγαγε τα φορητά ηλεκτρονικά «κομπουτεράκια», ενώ είναι από τις πρώτες εταιρείες που ανέπτυξαν επιτραπέζιο φορητό υπολογιστή. Ένα τέτοιο πρωτότυπο που της προτάθηκε από κάποιον Stephen Wozniak το απέρριψε κι εκείνος στη συνέχεια ίδρυσε με κάποιον Steve Jobs μια εταιρεία με το όνομα Apple.

Το 1989 η πολιτεία της Καλιφόρνια όρισε ως γενέτειρα της Silicon Valley το γκαράζ της Hewlett-Packard, HP Garage και το χαρακτήρισε ως προστατευόμενο ιστορικά μνημείο.

Η ίδρυση μιας εταιρείας σε γκαράζ και η γέννηση της Silicon Valley-4
Οι Dave Packard και Bill Hewlett κατά την τελετή του
χαρακτηρισμού του HP Garage ως προστατευόμενο
ιστορικά μνημείο. 

Για κάθε «παιδί» που γεννιέται πρέπει να υπάρχει και ο νονός του και για τη Silicon Valley, νονός της θεωρείται ο καθηγητής του Στάνφορντ ο δρ. Frederick Terman, ο οποίος προέτρεπε τους φοιτητές του να μην φεύγουν από την πολιτεία της Καλιφόρνια για να εργασθούν για μεγάλες εταιρείες, αλλά να παραμένουν εκεί και να αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες.

Από τους πρώτους φοιτητές που ακολούθησαν τις προτροπές του ήταν οι Dave Packard και Bill Hewlett.

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News