Σαν Σήμερα Τρίτη 28/12/2021, 08:44
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O Άιφελ που ζήλευε τον Άιφελ

O Άιφελ που ζήλευε τον Άιφελ

28 Δεκεμβρίου 1923

Ο  Alexandre Gustave Eiffel, ο Γάλλος μηχανικός που έχτισε τον Πύργο του Άιφελ, πέθανε, σε ηλικία 91 ετών.

Ένας πρωτοπόρος με σημαντική συμβολή στη μηχανική του 19ου αιώνα, έγραψε το όνομά του στην ιστορία με τον ομώνυμο Πύργο που έγινε σήμα κατατεθέν του Παρισιού. Παρότι ο Eiffel ήταν δικαιολογημένα υπερήφανος για τον Πύργο του, εντούτοις ένιωθε τη σκιά του πάνω από την καριέρα του, καθώς θεωρούσε ότι δεν άφηνε το κοινό και τους συναδέλφους του να εκτιμήσουν την πραγματική έκταση των ταλέντων του στη μηχανική και την έρευνα.

O Άιφελ που ζήλευε τον Άιφελ-1

«Θα έπρεπε να ζηλεύω τον πύργο. Είναι πολύ πιο διάσημος από εμένα», είπε κάποτε. «Ο κόσμος μοιάζει να πιστεύει ότι είναι το μοναδικό μου έργο, παρότι έχω κάνει άλλα πράγματα, τελικά». 

Σε αυτά τα «άλλα πράγματα» περιλαμβάνονται μερικές από τις μακρύτερες μεταλλικές γέφυρες της εποχής, ο σκελετός για το Άγαλμα της Ελευθερίας, αρθρωτά κτίρια και έρευνες γύρω από την αεροδυναμική, τη μετεωρολογία και τις τηλεπικοινωνίες. 

«Οι υπολογισμοί του πάντα αντλούσαν έμπνευση από ένα αξιοθαύμαστο ένστικτο για τις αναλογίες. Ο στόχος του ήταν η κομψότητα», είχε πει για τον Eiffel ο μεγάλος αρχιτέκτονας Le Corbusier. 

Μαζί με τον μηχανικό Jacques Hittorf και τον πολεοδόμο Eugene Haussman, ο Eiffel θεωρείται ένας από τους σχεδιαστές που άλλαξαν την εικόνα του Παρισιού τον 19ο αιώνα. Οι περισσότερες από τις γέφυρες και τα άλλα οικοδομήματά του χρησιμοποιούνται έως και σήμερα. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News