Σαν Σήμερα Παρασκευή 24/12/2021, 07:04
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το αίνιγμα του Χάουαρντ Χιούζ: Η ζωή και ο θάνατος του πιο εκκεντρικού μεγιστάνα

Το αίνιγμα του Χάουαρντ Χιούζ: Η ζωή και ο θάνατος του πιο εκκεντρικού μεγιστάνα

24 Δεκεμβρίου 1905

Γεννιέται στο Χιούστον του Τέξας ο Χάουαρντ Χιούζ, ένας από τους πλουσιότερους άνδρες που έζησε στην Αμερική του 20ου αιώνα.

Ο Χιούζ κληρονόμησε μία περιουσία σχεδόν ενός εκατομμυρίου δολαρίων όταν πέθανε ο πατέρας του, το 1923. Κληρονόμησε, επίσης, την επιχείρηση που δημιούργησε αυτή την περιουσία, την Hughes Tool Company, η οποία είχε τα δικαιώματα μιας νέας τεχνολογίας εξόρυξης πετρελαίου, η οποία βρισκόταν σε μεγάλη ζήτηση.

Ο νεαρός Χιούζ γρήγορα άρχισε να επεκτείνει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία σε νέους τομείς. Το 1926 μετακόμισε στο Hollywood, όπου άρχισε να ασχολείται με τη βιομηχανία του κινηματογράφου που την εποχή εκείνη σημείωνε μεγάλη ανάπτυξη. Υπήρξε παραγωγός σε αρκετές δημοφιλείς ταινίες, όπως οι «Hell’s Angels», «Scarface» και «The Outlaw».

Ενθουσιασμένος με τη νέα τεχνολογία των αεροπλάνων, ο Χιούζ επένδυσε επίσης σημαντικά στην αεροπλοΐα της Δυτικής Ακτής. Έχοντας κάποια εκπαίδευση στη μηχανική από το California Institute of Technology και το Rice Institute of Technology, ο Χιούζ σχεδίασε το δικό του αεροσκάφος και μετά έβαλε την εταιρεία του, την Hughes Aircraft Company, να το κατασκευάσει.

Το 1935 πιλοτάρισε ένα από τα αεροπλάνα του καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας, στα 352.46 μίλια την ώρα. Η φήμη του ως σχεδιαστή αεροπλάνων επλήγη έπειτα από ένα project του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός τεράστιου αεροσκάφους, που σύμφωνα με τον Χιούζ θα μπορούσε να μεταφέρει 750 επιβάτες. Το θηριώδες αεροσκάφος πέταξε μόνο μία φορά και διένυσε απόσταση μόλις ενός μιλίου.

Ο Χιούζ δεν υπήρξε ποτέ εξωστρεφής, αλλά μετά το 1950 άρχισε να απομονώνεται όλο και περισσότερο. Λειτουργώντας μέσω μάνατζερς οι οποίοι σπάνια τον έβλεπαν από κοντά, αγόρασε τεράστιες εκτάσεις στην Καλιφόρνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, με την αξία τους να εκτοξεύεται.

Το 1967 ενεπλάκη στη βιομηχανία του τζόγου της Νεβάδα, όταν αγόρασε το φημισμένο Desert Inn Hotel στο Λας Βέγκας. Οι αρχές της Νεβάδα καλωσόρισαν την δραστηριοποίησή του, καθώς αυτή ανέτρεπε την εντύπωση που επικρατούσε ότι την βιομηχανία ήλεγχε η μαφία. Έως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Χιούζ είχε γίνει ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στη Νεβάδα, ενώ με περίπου 8.000 άτομα να δουλεύουν για αυτόν, ήταν και ο μεγαλύτερος εργοδότης της πολιτείας.

Παρότι οι φήμες για την παράξενη συμπεριφορά του  ήταν σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές –εν μέρει λόγω μιας ψεύτικης βιογραφίας που δημοσιεύτηκε το 1971- τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο δισεκατομμυριούχος ανέπτυξε μία εμμονή με την ιδιωτικότητα.

Μετακινούνταν διαρκώς ανάμεσα στα σπίτια του στο Λας Βέγκας, τις Μπαχάμες, τη Νικαράγουα, τον Καναδά, την Αγγλία και το Μεξικό. Πέραν μερικών βοηθών του, σχεδόν κανείς δεν τον είχε δει. Κάποιες φορές δούλευε χωρίς σταματημό και χωρίς να κοιμάται για ολόκληρες μέρες, κλεισμένος σε ένα δωμάτιο με μαύρες κουρτίνες.

Αποστεωμένος και διαταραγμένος από το πολύ λίγο φαγητό και τα πολλά φάρμακα, ο Χιούζ τελικά έγινε τόσο άρρωστος ώστε οι βοηθοί του αποφάσισαν ότι χρειαζόταν ιατρική βοήθεια. Πέθανε μέσα στο αεροπλάνο του, στη διαδρομή από το Ακαπούλκο στο Χιούστον, στις 5 Απριλίου του 1976, σε ηλικία 70 ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News