Σαν Σήμερα Δευτέρα 20/12/2021, 07:12
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η εξαγορά της Λουιζιάνα: Πόσο φθηνά πλήρωσε η Αμερική για να γίνει υπερδύναμη

Η εξαγορά της Λουιζιάνα: Πόσο φθηνά πλήρωσε η Αμερική για να γίνει υπερδύναμη

20 Δεκεμβρίου 1803 

Αυτό το ηλιόλουστο πρωινό, η γαλλική σημαία κατεβαίνει αργά στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορλεάνης,  Place d’ Armes, και η αμερικανική παίρνει τη θέση της, αφότου ο Ναπολέων Βοναπάρτης αποφάσισε ξαφνικά να πουλήσει τα εδάφη αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Με την εξαγορά της Λουιζιάνας, οι ΗΠΑ σχεδόν διπλασίασαν το μέγεθός τους. Πρόκειται για μία από τις πιο κολοσσιαίες αγοραπωλησίες γης στην ιστορία, αφού αφορούσε περιοχή μεγαλύτερη από αυτήν που καλύπτουν σήμερα η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί. 

Η εξαγορά της Λουιζιάνα: Πόσο φθηνά πλήρωσε η Αμερική για να γίνει υπερδύναμη-1
Πηγή: National Geographic

Συνολικά 15 πολιτείες -ολόκληρες ή κομμάτια τους- θα σχηματιστούν από αυτά τα 830.000 τετραγωνικά μίλια γης που εκτείνεται από τον Κόλπο του Μεξικού έως τον Καναδά και από τον ποταμό Μιζούρι έως τα Βραχώδη Όρη. 

Όσο για το τίμημα; Στα 15 εκατ. δολάρια ή στα 4 σεντς ανά έικρ ήταν μία απίστευτη ευκαιρία. 

«Άσε τη χώρα να πανηγυρίσει. Γιατί αγόρασες την Λουιζιάνα πάμφθηνα», είπε ο στρατηγός Οράτιο Γκέιτς στον Αμερικανό Τόμας Τζέφερσον όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του deal στην Ουάσιγκτον. 

Πλούσια σε χρυσό, ασήμι και άλλα μεταλλεύματα, με τεράστια δάση και ατελείωτη γη για καλλιέργειες, τα νέα αυτά εδάφη θα κάνουν την Αμερική απίστευτα πλούσια. 

«Μαζί με την Κήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα, αυτό είναι ένα από τα τρία πράγματα που δημιούργησαν τις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ, διευθυντής του Eisenhower Center for American Studies στη Νέα Ορλεάνη. 

Ο Τσαρλς Κεράμι, συγγραφέας του «Jefferson’s Great Gamble», συμφωνεί: «Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την αγορά, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να γίνουμε μία δύναμη σε αυτή την ήπειρο. Αυτό, με τη σειρά του, θα σήμαινε ότι οι ιδέες μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα είχαν λιγότερο βάρος στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό ήταν το κλειδί για την παγκόσμια επιρροή μας». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ο χρυσός χίπης και το κομμένο αυτί: Γιατί ο πλουσιότερος της γης αρνήθηκε να πληρώσει τους απαγωγείς του εγγονού του

Η θεωρία του 1900 που κινεί σήμερα το ένα τρίτο της αμερικανικής οικονομίας

Ο «πατέρας» του εργοστασίου: Ο Γερμανός που έχτισε το Ντιτρόιτ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News