Σαν Σήμερα Πέμπτη 2/12/2021, 06:59
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Το σκάνδαλο που έδειξε τη «σκοτεινή» πλευρά του επιχειρείν

Το σκάνδαλο που έδειξε τη «σκοτεινή» πλευρά του επιχειρείν

2 Δεκεμβρίου 2002 

Η Enron Corporation καταθέτει αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της στο πλαίσιο του περίφημου Chapter 11 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα, πυροδοτώντας ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα στην αμερικανική ιστορία. 

Μία ενεργειακή εταιρεία με έδρα το Χιούστον του Τέξας, η Enron δημιουργήθηκε το 1985 από τη συγχώνευση δύο εταιρειών φυσικού αερίου, της Houston Natural Gas και της Internorth. Υπό τον πρόεδρος και CEO Kenneth Lay, η Enron έφτασε έως και την έβδομη θέση της λίστας του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις. 

Το 2000, απασχολούσε 21.000 άτομα και εμφάνιζε τζίρο 111 δισ.  δολαρίων. Όμως τον επόμενο χρόνο, η μετοχή της εταιρείας βρέθηκε σε μία δραματική κατρακύλα, πέφτοντας από τα 90,75 δολάρια τον Αύγουστο του 2000 στα 0,26 δολάρια στις 30 Νοεμβρίου του 2001.

Καθώς η τιμή έπεφτε, ο Lay ξεπουλούσε τις μετοχές που κατείχε, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε τους υπαλλήλους της Enron να αγοράζουν και τους διαβεβαίωνε ότι η εταιρεία θα ανέκαμπτε. 

Το σκάνδαλο που έδειξε τη «σκοτεινή» πλευρά του επιχειρείν-1
φωτ.: AP

Οι υπάλληλοι είδαν τις αποταμιεύσεις για τις συντάξεις τους να εξανεμίζονται, καθώς η μετοχή συνέχιζε να πέφτει. 

Όταν μία άλλη ενεργειακή εταιρεία, η Dynegy, ακύρωσε την σχεδιαζόμενη εξαγορά της μέσω δανεικών κεφαλαίων, ύψους 8,4 δισ. δολαρίων, στα τέλη του Νοεμβρίου, η Enron κήρυξε πτώχευση. Έως τα τέλη του έτους, η κατάρρευση της Enron είχε κοστίσει στους επενδυτές δισεκατομμύρια δολάρια, είχε εξαφανίσει 5.600 θέσεις εργασίας και είχε γίνει αιτία για να χαθούν 2,1 δισ. δολάρια από συνταξιοδοτικά προγράμματα. 

Τα επόμενα χρόνια, το όνομα Enron έγινε συνώνυμο της επιχειρηματικής απάτης και διαφθοράς, καθώς έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι η Enron είχε «φουσκώσει» τεχνητά τα αποτελέσματά της, κρύβοντας χρέη και ζημιές σε θυγατρικές. 

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον Lay και τον Jeffrey K. Skilling, ο οποίος ήταν CEO από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο του 2021, ότι συνωμότησαν για να κρύψουν τις οικονομικές αδυναμίες της Enron από τους επενδυτές. Η έρευνα επίσης οδήγησε στην κατάρρευση του γίγαντα των ορκωτών λογιστών Arthur Andersen, καθώς οι ελεγκτές του βρέθηκαν ένοχοι για την σκόπιμη καταστροφή εγγράφων που ενοχοποιούσαν την Enron. 

Τον Ιούλιο του 2004, δικαστήριο του Χιούστον απήγγειλε σε βάρος του Skilling 35 κατηγορίες απάτης, συνωμοσίας και insider trading. Ο Lay κατηγορήθηκε για 11 παρόμοια εγκλήματα. 

Η δίκη άρχισε στις 30 Ιανουαρίου του 2006 στο Χιούστον. Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Skilling, που είχε «ξεφορτωθεί» μετοχές της Enron αξίας 60 εκατ. δολαρίων λίγο μετά την παραίτησή του, αλλά αρνούνταν να παραδεχθεί ότι γνώριζε την επικείμενη κατάρρευσή της, αναδείχθηκε ως ο πρωταγωνιστής αυτού του σκανδάλου που μονοπώλησε τότε το ενδιαφέρον. 

Τον Μάιο του 2006, ο Skilling καταδικάστηκε για τις 19 από τις 35 κατηγορίες, ενώ ο Lay βρέθηκε ένοχος για 10 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας. 

Ο Lay πέθανε από καρδιά, μόλις δύο μήνες αργότερα, πριν να αποφασιστεί η ποινή του. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο τότε 52χρονος Skilling καταδικάστηκε σε πάνω από 24 χρόνια φυλάκισης. Εξέτισε περίπου τα 12, ενώ πέρυσι, το Reuters αποκάλυψε ότι αναζητούσε χρηματοδότες για να δημιουργήσει μία online πλατφόρμα για trading πετρελαίου και φυσικού αερίου, για επαγγελματίες επενδυτές. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News