Σαν Σήμερα Κυριακή 28/11/2021, 08:53
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας

Ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας

28 Νοεμβρίου 1814 

Ο ιδιοκτήτης των Times του Λονδίνου, Τζον Γουόλτερ Β΄, ειδοποιεί τους τυπογράφους του να καθυστερήσουν την εκτύπωση της αυριανής εφημερίδας, γιατί αναμένονται νέα της τελευταίας στιγμής. 

Στην πραγματικότητα, η εφημερίδα της 29ης Νοεμβρίου τυπώνεται σε ένα διπλανό κτίριο, από τα πρώτα εκτυπωτικά πιεστήρια ατμού, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψουν οι τυπογράφοι. 

Ήταν μία ακόμα σκηνή αλλαγής και σύγκρουσης από τα πρώτα χρόνια της βιομηχανοποίησης, όταν οι μηχανές έκαναν περιττή την δουλειά των ανθρώπων. 

Όμως, ήταν και μία σημαντική στιγμή για τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίες. Τα πιεστήρια ατμού μείωσαν σημαντικά το κόστος της εκτύπωσης και αύξησαν την ημερήσια παραγωγή κατά τέσσερις φορές. Η νέα μηχανή του Γουόλτερ έβγαζε 1.100 σελίδες την ώρα, δηλαδή τύπωνε τέσσερις φορές γρηγορότερα από τα πιεστήρια που λειτουργούσαν με το χέρι. 

Ο εκδημοκρατισμός της πληροφορίας-1

Την επόμενη ημέρα, οι Times έγραφαν: «Η εφημερίδα μας σήμερα παρουσιάζει στο κοινό το πρακτικό αποτέλεσμα της μεγαλύτερης προόδου που ήρθε στις εκτυπώσεις από την ανακάλυψη της ίδιας της εκτύπωσης. Ο αναγνώστης αυτής της παραγράφου κρατά στα χέρια του ένα από τα πολλές χιλιάδες αντίτυπα της εφημερίδας The Times, που βγήκαν χθες το βράδυ από μία μηχανική συσκευή. Ένα σύστημα μηχανημάτων σχεδόν οργανικό σχεδιάστηκε και τέθηκε σε λειτουργία, το οποίο ενώ απαλλάσσει τον άνθρωπο από τις πιο κουραστικές προσπάθειές του στην εκτύπωση, ξεπερνά κατά πολύ όλες τις ανθρώπινες δυνάμεις σε ταχύτητα και παραγωγή». Και εξηγούσαν: «Αφότου τα γράμματα τοποθετηθούν από τους στοιχειοθέτες, απομένουν λίγα για να κάνει ο άνθρωπος, πέραν του να παραβρίσκεται και να παρακολουθεί αυτό το μέσο χωρίς μυαλό στη λειτουργία του». 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News