Σαν Σήμερα Τρίτη 9/11/2021, 09:46
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

9 Νοεμβρίου 1989

Αξιωματούχοι της Ανατολικής Γερμανίας ανοίγουν το Τείχος του Βερολίνου, επιτρέποντας τις μετακινήσεις από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Την επόμενη ημέρα, Γερμανοί που πανηγυρίζουν αρχίζουν να ρίχνουν το τείχος.

Ένα από τα πιο διάσημα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου μετατράπηκε σύντομα σε συντρίμμια, τα οποία πολλοί έσπευσαν να φυλάξουν για σουβενίρ.

Η κίνηση της Ανατολικής Γερμανίας ήρθε έπειτα από την απόφαση αξιωματούχων της Ουγγαρίας να ανοίξουν τα σύνορα με την Αυστρία, λίγες εβδομάδες νωρίτερα.  

Πρακτικά, με αυτό τον τρόπο ακυρώθηκε το νόημα του Τείχους του Βερολίνου, αφού οι πολίτες της Ανατολικής Γερμανίας μπορούσαν πλέον να το παρακάμψουν, περνώντας μέσω της Ουγγαρίας στην Αυστρία και από εκεί, στη Δυτική Γερμανία.

Όμως, η απόφαση για το άνοιγμα του Τείχους αντανακλούσε και τις τεράστιες πολιτικές αλλαγές που συντελούνταν στην Ανατολική Γερμανία, με την παλιά κομμουνιστική ηγεσία θα χάνει την εξουσία με γρήγορους ρυθμούς και τον κόσμο να απαιτεί τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών και την στροφή σε ένα σύστημα ελεύθερης αγοράς.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News