Σαν Σήμερα Σάββατο 6/11/2021, 08:38
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν η βροχή «έπνιξε» 43 ανθρώπους στην Αθήνα

Η «φονικότερη» πλημμύρα όλων των εποχών

Όταν η βροχή «έπνιξε» 43 ανθρώπους στην Αθήνα

Σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου του 1961, η Αθήνα έζησε μία από τις χειρότερες νύχτες των τελευταίων δεκαετίων, όταν μια ξαφνική νεροποντή οδήγησε στον θάνατο 43 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες ακόμη έμειναν άστεγοι, με τις καταστροφές να υπολογίζονται σε αρκετά εκατομμύρια δραχμές. 

Η καταιγίδα εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Νοεμβρίου, μόλις δύο ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.  

Μέσα σε περίπου τρεις ώρες, Κηφισός και Ιλισσός είχαν πλημμυρίσει, προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή στα δυτικά και βορειοδυτικά. Περιστέρι, Λιόσια, Ταύρος, Θησείο Αιγάλεω, Μοσχάτο, Φάληρο, Νίκαια και Ρέντη βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταστροφής. 

Στην Πειραιώς δε, το ύψος του νερού έφθασε τα δύο μέτρα, ενώ οι οδοί Σίνα, Ομήρου, Βουκουρεστίου, Πατησίων, Αλεξάνδρας και Συγγρού είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους.  

Συνολικά 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 άτομα τραυματίστηκαν, 400 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ 4.000 οικήματα πλημμύρισαν. Το τότε υπουργείο Συγκοινωνιών και Δημόσιων Έργων είχε κάνει λόγο για μία από τις χειρότερες καταστροφές των τελευταίων 50 ετών.  

Μέχρι και σήμερα, αποτελούν το φονικότερο πλημμυρικό φαινόμενο τόσο στην Αττική όσο και στο σύνολο της Ελλάδας (στις πλημμύρες της Μάνδρας το 2017 είχαν χάσει τη ζωή τους 24 άτομα).

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Παραμένουν η ζέστη και η υγρασία

Ο φετινός Οκτώβριος ήταν ο δεύτερος πιο ψυχρός της δεκαετίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News