Σαν Σήμερα Πέμπτη 4/11/2021, 07:40
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική

Η αλλαγή ήρθε στην Αμερική

4 Νοεμβρίου 2008 

Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο Γερουσιαστής του Ιλινόι κερδίζει τον Γερουσιαστή της Αριζόνα Τζον ΜακΚέιν για να γίνει ο 44ος πρόεδεος των ΗΠΑ και ο πρώτος αφροαμερικανός που εκλέγεται στον Λευκό Οίκο. 

Ο 47χρονος Δημοκρατικών κέρδισε 365 εκλέκτορες και σχεδόν το 53% της λαϊκής ψήφου, ενώ ο 72χρονος Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός του πήρε 173 εκλέκτορες και το 45% των ψήφων. 

Ο Ομπάμα γεννήθηκε το 1961 στη Χαβάη, γιος μιας λευκής γυναίκας από το Κάνσας και ενός μαύρου άνδρα από την Κένυα. Αποφοίτησε από τη νομική σχολή του Χάρβαρντ και ήταν καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο πριν να ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα το 1996. 

Προεκλογικά, ο Ομπάμα δεσμεύτηκε για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τον πόλεμο στο Ιράκ και για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης. Η οικονομική κρίση που ξέσπασε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές μετέφερε το κέντρο βάρους στην οικονομία, με τον Ομπάμα και τον ΜακΚέιν να προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν το καλύτερο σχέδιο για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. 

Το βράδυ της εκλογής του, ο Ομπάμα αναγνώρισε την ιστορικότητα της νίκης του, 143 χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ και την κατάργηση της δουλείας. 

«Εάν υπάρχει ακόμα κάποιος εκεί έξω που αμφιβάλλει ότι η Αμερική είναι ένα μέρος όπου όλα είναι δυνατά, που ακόμα αναρωτιέται εάν το όνειρο των ιδρυτών μας είναι ζωντανό στον καιρό μας, που ακόμα αμφισβητεί τη δύναμη της δημοκρατίας μας, απόψε είναι η απάντησή σας. Ετοιμαζόταν εδώ και καιρό, αλλά απόψε, εξαιτίας αυτού που κάναμε σε αυτή την ημερομηνία, σε αυτές τις εκλογές, σε αυτή την καθοριστική στιγμή, η αλλαγή ήρθε στην Αμερική», είπε. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News