Σαν Σήμερα Σάββατο 30/10/2021, 09:26
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πανικός στην Αμερική: Εισβολή εξωγήινων στο Νιου Τζέρσι

Πανικός στην Αμερική: Εισβολή εξωγήινων στο Νιου Τζέρσι

30 Οκτωβρίου 1938 

Το ρολόι έδειχνε 8 ακριβώς στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της 30ης Οκτωβρίου 1938, όταν ο Όρσον Γουέλς στάθηκε πάνω στο βάθρο μέσα σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο της Madison Avenue. Στα 23 του, ήταν ήδη ένας θεατρικός αστέρας, που είχε μπει στο εξώφυλλο του περιοδικού Time λίγους μήνες νωρίτερα. Τώρα, ετοιμαζόταν να σκηνοθετήσει 10 ηθοποιούς αλλά και μία 27μελή ορχήστρα για την εκπομπή «Mercury Theatre on the Air» του Columbia Broadcasting System. 

Πανικός στην Αμερική: Εισβολή εξωγήινων στο Νιου Τζέρσι-1
φωτ.: AP

Εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν μαζεμένοι γύρω από τα ραδιόφωνά τους, όπως κάθε βράδυ. Όμως λίγοι άκουγαν το CBS την ώρα που ανακοινώθηκε ότι ο Γουέλς και τα άλλα μέλη του cast θα παρουσίαζαν την δραματοποίηση της νουβέλας επιστημονικής φαντασίας του 1898 του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς, «Ο Πόλεμος των Κόσμων». 

Εκείνη τη στιγμή, σχεδόν όλοι ήταν συντονισμένοι στη δημοφιλή εκπομπή του NBC, «Chase and Sanborn Hour». 

Έτσι, όταν οι περισσότεροι άλλαξαν σταθμό και άρχισαν να ακούνε το CBS στις 8:12, είχαν χάσει το σημείο της εκπομπής που προλόγιζε την παράσταση.

Η εκπομπή ξεκίνησε ανέμελα με χορευτική μουσική, όμως ένας ηθοποιός που έκανε τον παρουσιαστή ειδήσεων διέκοψε το πρόγραμμα για να μεταδώσει την είδηση ότι εκρήξεις είχαν δήθεν σημειωθεί στον Άρη. Ακολούθησε μία σειρά από καταιγιστικές εξελίξεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την προσγείωση διαστημόπλοιων των Αρειανών σε μία φάρμα του Νιου Τζέρσι. 

Η εκπομπή συνέχισε με δραματικές περιγραφές δημοσιογράφων για το πώς ένας εξωγήινος στρατός από πλάσματα που μοιάζουν με καλαμάρια σκότωναν χιλιάδες ανθρώπους με ακτίνες και μαύρα σύννεφα από δηλητηριώδη αέρια, καθώς εξαπλώνονταν στην πόλη της Νέας Υόρκης. 

Τελικά, οι Αρειανοί εισβολείς νικήθηκαν όχι από τους στρατούς, αλλά από τα μικρόβια των ανθρώπων και στο τέλος της ώρας, ο σκηνοθέτης έκλεισε το ραδιοφωνικό δράμα, λέγοντας στο κοινό του: «Είμαι ο Όρσον Γουέλς, κυρίες και κύριοι, εκτός ρόλου, για να σας διαβεβαιώσω ότι ο ‘Πόλεμος των Κόσμων’ δεν έχει άλλη σημασία πέραν μίας εορταστικής εκπομπής. Είναι η ραδιοφωνική εκδοχή του  να ντύνεσαι με ένα σεντόνι και να πηδάς ξαφνικά από έναν θάμνο φωνάζοντας ‘μπου!’». 

Όμως, είχε καταφέρει να τρομάξει την Αμερική πολύ περισσότερο από ό,τι νόμιζε. Χιλιάδες ακροατές πίστεψαν ότι επρόκειτο για αληθινή είδηση, παρότι στο διάλειμμα υπήρχε υπενθύμιση ότι ήταν μία δραματοποίηση. 

Κόσμος κατέκλυσε με τηλεφωνήματα τα αστυνομικά τμήματα, τα γραφεία των εφημερίδων και το CBS. Στο Νιου Τζέρσι, οι άνδρες της εθνοφρουράς ρωτούσαν πού έπρεπε να παρουσιαστούν για τα καθήκοντά τους  και το αστυνομικό τμήμα του Τρέντον κατέγραψε 2.000 τηλεφωνήματα σε δύο ώρες. 

Στο Ροντ Άιλαντ, κάποιοι τηλεφωνούσαν σε υστερία στην εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος ικετεύοντας να κλείσει την ηλεκτροδότηση για να κρατήσει την πόλη ασφαλή από τους εισβολείς. 

Την επόμενη ημέρα, οι εφημερίδες έγραφαν για τον «ψεύτικο ραδιοφωνικό πόλεμο που προκάλεσε τρόμο στις ΗΠΑ», δημοσιεύοντας φωτογραφίες ενός «θύματος»: Μίας γυναίκας που έτρεξε στον δρόμο από το διαμέρισμά της, με το νυχτικό, για να γλιτώσει από τους Αρειανούς, με αποτέλεσμα να πέσει και να σπάσει το χέρι της. 

Αντιμέτωπο με την απειλή αγωγών, το CBS κανόνισε μία βιαστική συνέντευξη τύπου, όπου ο Γουέλς εξέφρασε τη λύπη αλλά και την έκπληξή του για την αντίδραση του κοινού. Δεκαετίες αργότερα θα παραδεχόταν ότι περίμενε μία τέτοια αντίδραση, αλλά ξαφνιάστηκε από την έκταση που πήρε. 

Τελικά, το CBS δεν τιμωρήθηκε, όμως η δημοσιότητα βοήθησε τον Γουέλς να κλείσει συμφωνία για να σκηνοθετήσει τον «Πολίτη Κέιν», που θεωρείται η σπουδαιότερη αμερικανική ταινία όλων των εποχών. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News