Σαν Σήμερα Τετάρτη 20/10/2021, 09:30
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο γάμος που «γέννησε» τον πρώτο μεγάλο οίκο μόδας

Ο γάμος που «γέννησε» τον πρώτο μεγάλο οίκο μόδας

20 Οκτωβρίου

Μπαίνουν τα θεμέλια για έναν από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας και πολυτελών αγαθών στον κόσμο με έναν… γάμο. Ο Guccio Gucci, 21 ετών, παντρεύεται την 24χρονη Aida Calvelli, κόρη ράφτη στη Φλορεντία. 

Ο Guccio είχε λίγα χρόνια νωρίτερα εγκαταλείψει την Ιταλία και την αγροτική οικογένειά του είχε μεταναστεύσει στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο ξενοδοχείο Savoy Hotel. Εκεί «ερωτεύτηκε» τα κοσμήματα, τα ακριβά ρούχα και αξεσουάρ των πλούσιων πελατών, εντυπωσιασμένος κυρίως από τις δερμάτινες τσάντες και βαλίτσες. Μετά την επιστροφή του στην πατρίδα του και τον γάμο του με την Aida εργάστηκε για αρκετές εταιρείες δερμάτινων ειδών, όπου έμαθε τεχνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή και αγορά δέρματος, αλλά και πτυχές μάνατζμεντ. 

Το 1921 το ζευγάρι αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό κατάστημα με δερμάτινα είδη σε ένα στενό δρομάκι, κοντά στον ποταμό Arno και κυρίως κοντά στα καταστήματα, που επέλεγε η πλούσια πελατεία, στην οποία και οι ίδιοι ήθελαν να απευθυνθούν. Από τα τέλη της πρώτης κιόλας χρονιάς το κατάστημα είχε τέτοια επιτυχία, που μετακόμισε σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και απασχολούσε 60 άτομα. Την πρώτη δεκαετία εστίαζε σε δερμάτινα είδη ιππασίας. Ωστόσο από το 1930 επεκτάθηκε σε παπούτσια, γάντια, τσάντες, ακόμη και εσώρουχα.

Η φασιστική δικτατορία και ο πόλεμος άφησαν βεβαίως βαριά τη σκιά τους. Ωστόσο αμέσως μετά τον πόλεμο ο σχεδιαστής, αντιμέτωπος με έλλειψη πρώτων υλών, παρουσίασε στην αγορά μία τσάντα από μπαμπού. Η επιτυχία της ήταν τέτοια, που το υλικό άρχισε να χρησιμοποιείται σε σειρά άλλων αξεσουάρ. Την ίδια περίπου περίοδο ο οίκος απέκτησε και το πρώτο σήμα του: Τρεις λωρίδες (πράσινο/κόκκινο/πράσινο). Ο Guccio Gucci πέθανε το 1953, αφήνοντας τον οίκο στους 4 γιους του. Εκείνοι κατά τη δεκαετία του 1960 εξήγαγαν τα προϊόντα σε Ασία και ΗΠΑ και το λογότυπο GG κατακτούσε τον κόσμο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News