Σαν Σήμερα Τρίτη 5/10/2021, 09:49
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

H J&J, ο κατά συρροήν δολοφόνος και 31 εκατομμύρια κάψουλες στα σκουπίδια

H J&J, ο κατά συρροήν δολοφόνος και 31 εκατομμύρια κάψουλες στα σκουπίδια

5 Οκτωβρίου 1982

Η φαρμακευτική Johnson & Johnson αποσύρει όλα τα παυσίπονα χάπια Tylenol από τα ράφια φαρμακείων και υπεραγορών, όπου χορηγούνταν χωρίς συνταγή. Έχει γίνει μόλις γνωστό ότι 7 άνθρωποι στο Σικάγο πέθαναν αφού έλαβαν το φάρμακο, όχι γιατί το ίδιο προκαλούσε παρενέργειες, αλλά γιατί ένας κατά συρροή δολοφόνος είχε νοθεύσει άγνωστο αριθμό παρτίδων με κυάνιο. Τα θύματα ήταν όλα νεαρής ηλικίας έως 35 ετών, ενώ μεταξύ τους ήταν και ένα 12χρονο παιδί. 

Ο δολοφόνος δεν είχε διαλέξει τυχαία το Tylenol. Ήταν το μη συνταγογραφημένο φάρμακο με τις υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή. 31 εκατομμύρια κάψουλες κατεστράφησαν από την εταιρεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κανείς άλλος άνθρωπος δεν θα κινδυνεύσει. Ο δράστης δεν συνελήφθη ποτέ. Οι εισαγγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη στον Τζέιμς Γουίλιαμ Λιούις για εκβιασμό, αφότου έστειλε μία επιστολή στη Johnson & Johnson με την οποία ισχυριζόταν ότι εκείνος είχε νοθεύσει τις παρτίδες και ζητούσε 1 εκατομμύριο δολάρια για να σταματήσει το φονικό του έργου. Ωστόσο οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την έρευνα δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ότι όντως ήταν εκείνος που νόθευσε το παυσίπονο με κυάνιο. Ήταν απλά κάποιος που θέλησε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για να βγάλει χρήματα. 

Το οικονομικό πλήγμα για τη Johnson & Johnson ήταν μεγάλο, αλλά προσωρινό. Επανέφερε τα Tylenol στην αγορά σε νέες συσκευασίες υψηλής ασφαλείας και ανέκτησε το 95% του απωλεσθέντος μεριδίου μέσα σε τρεις μήνες. Στον απόηχο του εγκλήματος υιοθετήθηκαν σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας για τις συσκευασίες, ειδικά για τις ουσίες που χορηγούνται χωρίς συνταγογράφηση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News