Σαν Σήμερα Κυριακή 3/10/2021, 07:39
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

O «πατέρας» της πιο επιτυχημένης low cost αεροπορικής εταιρείας

O «πατέρας» της πιο επιτυχημένης low cost αεροπορικής εταιρείας

Σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου του 2007, έφυγε από τη ζωή ο Tony Ryan, ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος ο οποίος ίδρυσε την πλέον επιτυχημένη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους (low cost), τη γνωστή σε όλους Ryanair.  

Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν οι επιχειρήσεις Danren, ένα επενδυτικό σχήμα που υποστηριζόταν από τον Tony και τους Christopher Ryan – Liam Lonergan, ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας της Guinnes Peat Aviation. 

Πολύ γρήγορα, χάρη και στο επώνυμο των δύο βασικών χρηματοδοτών, μετονομάστηκε σε Ryanair, με τις πρώτες πτήσεις να ξεκινούν το 1985 με ένα 15θέσιο αεροσκάφος Embraer Bandeirante, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Waterford – Λονδινο (Gatwick). 

To 1986, η εταιρεία προσθέτει και δεύτερη διαδρομή μεταξύ Δουβλίνου και Λονδίνου (Luton). Σταδιακά έρχονται και οι πτήσεις του εξωτερικού, με πρώτους σταθμούς το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες.  

Ωστόσο, τα έσοδα της εταιρείας έβαιναν μειούμενα, με αποτέλεσμα στις αρχές του ‘90 ο νέος οικονομικός διευθυντής, ο Michael O’Leary, να λάβει την απόφαση πλήρους αναδιάρθρωσης και να μιμηθεί το μοντέλο των χαμηλών ναύλων, το οποίο είχε ήδη υιοθετήσει η Southwest Airlines.  

Σταδιακά, έτσι, η Ryanair αρχίζει να παίρνει τα πάνω της και το 1998 προχωράει σε μια παραγγελία – μαμούθ, αξίας 2 δισ. δολαρίων, για την αγορά 45 νέων Boeing 737 – 800. 

Στο μεταξύ, η αύξηση του online booking εισιτηρίων συμβάλλει στην έτι περισσότερο μείωση του κόστους, καθώς η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να πουλάει φθηνά εισιτήρια απευθείας στους επιβάτες, παρακάμπτοντας τα ταξιδιωτικά γραφεία. Δεν είναι τυχαίο ότι έως το 2001 μέσω της ιστοσελίδας της Ryanair πραγματοποιούνταν τα 3/4 των κρατήσεων. 

Σήμερα, η Ryanair αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως, αποτελώντας συνώνυμο των φθηνών αεροπορικών ταξιδιών. Όσον αφορά την αξία της, υπολογίζεται σε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν ο Tony Ryan να αποκτήσει μια περιουσία, ύψους άνω του 1,5 δισ. δολαρίου, αποτελώντας μέχρι και τον θάνατό του τον 7ο πλουσιότερο Ιρλανδό.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News