Σαν Σήμερα Κυριακή 26/09/2021, 09:14
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πως η Νέα Ζηλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της

Πως η Νέα Ζηλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της

26 Σεπτεμβρίου

1907: Η Νέα Ζηλανδία γίνεται ανεξάρτητη επικράτεια στις στις 26 Σεπτεμβρίου του 1907 με βασιλική αναγγελία εντός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Θα χρειαστούν όμως αρκετά ακομη χρόνια για να της παραχωρηθεί πλήρης ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που έγινε το 1931 με το Θέσπισμα του Γουεστίνστερ. 

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον για την εκμετάλλευση του πολιτισμού των Μαορί από Ευρωπαίους οδήγησαν τους Βρετανούς να προσαρτήσουν τη Νέα Ζηλανδία με Βασιλική Προκήρυξη τον Ιανουάριο του 1840. Διαφωνίες για πωλήσεις γης και εθνική κυριαρχία προκάλεσαν τους Πολέμους γης της Νέας Ζηλανδίας οξύνοτας το κλίμα και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τον ντόπιο πληθυσμό των Μαορί. 

 

2000: Εκτεταμένες διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης πραγματοποιούνται στην Πράγα με τη συμμετοχή περίπου 20.000 διαδηλωτών, οι οποίες όμως έγιναν βίαιες, κατά τη διάρκεια των συνόδων κορυφής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κέντρο του Κογκρέσου στο οποίο πραγματοποιούνταν οι σύνοδοι κορυφής με βασικό σύνθημα «Σταματήστε τώρα τον οικονομικό τρόμο», σε μία εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των δύο διεθνών οργανισμών τους οποίους και χαρακτήρισαν απειλή για την ανθρωπότητα. 

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν τις συνόδους, με το επιχείρημα ότι ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα αγνοούν τις ανάγκες των φτωχών, αφαιρώντας την ποιότητα της ζωής για εκατομμύρια ανθρώπους. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News