Σαν Σήμερα Τετάρτη 22/09/2021, 09:51
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μία υποδειγματική διαχείριση κρίσης

Μία υποδειγματική διαχείριση κρίσης

22 Σεπτεμβρίου 1980

H Procter & Gamble εθελοντικά αποσύρει τα ταμπόν  Rely από τα ράφια των καταστημάτων. Μάλιστα η εταιρεία υπογράφει μία άνευ προηγουμένου συμφωνία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων βάσει της οποίας τρέχει μία μεγάλη διαφημιστικά καμπάνια, με την οποία αποθαρρύνει τη χρήση του Rely, προειδοποιεί τις γυναίκες για πιθανή σύνδεσή του με το σύνδρομο τοξικού σοκ (TSS) και ενημερώνει το πώς μπορούν να λάβουν τα χρήματά τους πίσω όσες το έχουν αγοράσει.

Η κίνηση στοίχισε στην P&G περί τα 75 εκατ. δολάρια ή 91 σεντ ανά μετοχή. Μάλιστα ήρθε χωρίς να υπάρχει αποδεδειγμένη σύνδεση ανάμεσα στο προϊόν και το σύνδρομο TSS και χωρίς να έχουν κατατεθεί εναντίον της αγωγές. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είχε τη δυνατότητα να την υποχρεώσει για τη διαφημιστική καμπάνια. Γιατί λοιπόν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο; Γιατί επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά επέλεξε να προστατεύσει από έναν πιθανό κίνδυνο τις γυναίκες – καταναλωτές και ταυτόχρονα να προστατεύσει και την εικόνα της. 

Η άμεση δράση της ελαχιστοποίησε τις αναφορές σύνδεσης του ονόματός της με το TSS και έδωσε γρήγορα τέλος στην υπόθεση. Ήταν μία υποδειγματική διαχείρισης κρίσης, στην εποχή που ακόμη δεν υπήρχε η πίεση των social media. «Προσπαθούμε απλώς να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό» είχε πει τότε ο εκπρόσωπος της P&G. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News