Σαν Σήμερα Τρίτη 14/09/2021, 09:28
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

To Κεφάλαιο του Μαρξ, μία δολοφονία, ένα sell off και ο Nτελόρ

To Κεφάλαιο του Μαρξ, μία δολοφονία, ένα sell off και ο Nτελόρ

14 Σεπτεμβρίου

1867: Δημοσιεύεται στη Γερμανία το Κεφάλαιο του Καρλ Μαρξ, του ανθρώπου που- κατά τον Ένγκελς- «για πρώτη φορά θεμελίωσε επιστημονικά τον σοσιαλισμό και άρα όλο το εργατικό κίνημα της εποχής μας». Ο Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου του 1818 στην Τριρ, σε μία οικογένεια με 9 παιδιά. Φοίτησε πέντε χρόνια στο γυμνάσιο των Ιησουιτών (καντιανό και φιλελεύθερο) και ήταν άριστος μαθητής. Στο Πανεπιστήμιο σπούδασε Δίκαιο και Φιλοσοφία. Το έργο του αναλύει την ιστορία με όρους ταξικής πάλης. Είναι αναμφίβολα από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διαχρονικά, με το έργο του να έχει ισχυρούς υποστηρικτές και πολέμιους. 

1901: Ένα σαρωτικό sell off πυροδοτεί στη Wall Street η είδηση του θανάτου του προέδρου των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Μακίνλεϊ, 8 ημέρες αφότου τον πυροβόλησε ο αναρχικός Λέων Τσόλγκος. Ο Μακίνλεϊ είχε εκλεγεί το 1876 εκλέχθηκε στο Κογκρέσο, όπου ήταν υπεύθυνος, ως Ρεπουμπλικάνος, για την τροπολογία των φόρων με την οποία υποσχόταν ευημερία. Το 1896 ήταν υποψήφιος των Ρεπουμπολικάνων για την προεδρία και κατάφερε να νικήσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του, Γουίλιαμ Τζένινγκς Μπράιαν, χάρη σε μία εκστρατεία πόρτα- πόρτα με βασικό σύνθημα «ασφαλή λεφτά» (sound money). 

 

1990: «Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν μία οικονομική και νομισματική ένωση τόσο όμορφη, τόσο τέλεια, που δεν φτάσει να γεννηθεί τελικά ποτέ» δήλωνε στον Guardian ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News