Σαν Σήμερα Τρίτη 31/08/2021, 09:42
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο θάνατος στο τούνελ και τα μυστικά της διαθήκης της

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Ο θάνατος στο τούνελ και τα μυστικά της διαθήκης της

31 Αυγούστου 1997

Οι περισσότεροι θυμούνται μέχρι και σήμερα πού βρίσκονταν τη στιγμή που άκουσαν τα σοκαριστικά νέα: Η Νταϊάνα είχε σκοτωθεί, σε ηλικία 36 ετών, όταν η μαύρη Mercedes στην οποία επέβαινε συνετρίβη στο τούνελ Pont de l’Alma στο Παρίσι, προσπαθώντας να ξεφύγει από τους paparazzi που κυνηγούσαν την πριγκίπισσα. Μαζί της σκοτώθηκε ο σύντροφός της, Dodi Al Fayed.

Έκτοτε, τα σκάνδαλα δεν έλειψαν από τη βρετανική βασιλική οικογένεια, όμως η διαθήκη της Νταϊάνα και ο τρόπος με τον οποίο μοίρασε την περιουσία της –κυρίως τα χρήματα που πήρε από το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο- εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να επηρεάζουν τις εξελίξεις και  να απασχολούν.

Στην πολυσυζητημένη συνέντευξη που παραχώρησε στην παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρεϊ μαζί με την σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ, ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε ότι το ζευγάρι επιβίωσε οικονομικά όταν αποκόπηκε οικονομικά από τη βασιλική οικογένεια, έπειτα από το περίφημο Megxit, λόγω των χρημάτων που είχε αφήσει η Νταϊάνα στους γιους της.

Σύμφωνα με το Forbes, ο δούκας και η δούκισσα του Σάσσεξ στηρίχθηκαν κυρίως στα 10 εκατομμύρια δολάρια που υπολογίζεται ότι κληρονόμησε ο Χάρι από τη μητέρα του.

Η Telegraph γράφει ότι η κληρονομιά, η οποία αρχικά ανερχόταν στα 6,5 εκατ. στερλίνες (περίπου 8,9 εκατ. δολάρια) επενδύθηκε, με αποτέλεσμα να γιγαντωθεί στα χρόνια που ακολούθησαν, έπειτα από τον θάνατο τη Νταϊάνα. Έτσι, η βρετανική εφημερίδα υπολογίζει ότι ο Χάρι κληρονόμησε περίπου 10 εκατ. στερλίνες (13 εκατ. δολάρια) στα 30α γενέθλιά του.

Από πού προήλθαν τα χρήματα της Νταϊάνα;

Όταν πέθανε, η Νταϊάνα ήταν ήδη χωρισμένη από τον Κάρολο για ένα χρόνο και τρεις ημέρες. Η κληρονομιά που άφησε πίσω της αποτελούνταν από μετοχές και άλλες επενδύσεις καθώς και 17 εκατ. στερλίνες μετρητά, που πήρε από το διαζύγιό της. Άφησε επίσης τα κοσμήματα, τα φορέματά της και άλλα προσωπικά αντικείμενα, η αξία των οποίων υπολογιζόταν τη στιγμή του θανάτου της στα 21 εκατ. στερλίνες.

Μάλιστα, όπως έχει γράψει η Telegraph, το διαζύγιό της «ξετίναξε» οικονομικά τον Κάρολο. Ο προσωπικός τραπεζίτης του πρίγκιπα, Γκόφρεϊ Πίγκνελ, είπε ότι ο Κάρολος αναγκάστηκε να πουλήσει ολόκληρο το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο, στο πλαίσιο του οικονομικού συμβιβασμού του διαζυγίου. «Μου είπαν να ρευστοποιήσω τα πάντα, όλες του τις επενδύσεις, ώστε να μπορέσει να της δώσει τα μετρητά. Τότε σταμάτησα να είμαι ο προσωπικός του οικονομικός σύμβουλος, γιατί δεν του είχε απομείνει προσωπικός πλούτος», είπε.

Ποιοι άλλαξαν τη διαθήκη; 

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφησε πίσω της διαθήκη, την οποία είχε υπογράψει την 1η Ιουνίου του 1993, τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό της. Στόχος της ήταν  να αφήσει την προσωπική της περιουσία στους πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, ορίζοντας τη μητέρα και την αδερφή της ως εκτελεστές της διαθήκης.

Η Νταϊάνα άφησε 50.000 στερλίνες στον μπάτλερ της και το 75% των κοσμημάτων και της ιδιοκτησίας της στους γιους της. Όπως έγραφε, το υπόλοιπο 25% της κινητής περιουσίας της έπρεπε να μοιραστεί στα 17 βαφτιστήρια της.

Όμως, η μητέρα και η αδερφή της άλλαξαν τη διαθήκη, μοιράζοντας στα βαφτιστήρια όχι όλα τα αντικείμενα, αλλά από ένα στο καθένα. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, το κάθε παιδί έχασε, με αυτόν τον τρόπο, περίπου 160.000 δολάρια από αυτά που θα έπρεπε να είχε λάβει.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News