Σαν Σήμερα Παρασκευή 27/08/2021, 09:21
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα

Η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα

27 Αυγούστου 1960

Υπογράφεται στην Αθήνα από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή συμφωνία με τη γαλλική Pechinay (Πεσινέ) που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα μας και μία από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. 

Με τη συμφωνία δημιουργείται η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδας» και το μοναδικό εργοστάσιο της χώρας για παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου και αλουμίνας με εγκαταστάσεις στον νομό Βοιωτίας. Αν και υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και κριτική προς την κυβέρνηση Καραμανλή για «ξεπούλημα» του εθνικού βωξίτη, αναγνωρίζεται εώς σήμερα ως ένα από τα σημαντικότερα μεταποιητικά εγχειρήματα της εποχής. 

Το εργοστάσιο θεμελιώθηκε στις 7 Απριλίου 1963 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και εγκαινίασε την παραγωγή του στις 13 Ιουνίου 1966.

Από το 2005 η Αλουμίνιον της Ελλάδος ανήκει στον όμιλο Mytilineos. Σήμερα αποτελεί τη σημαντικότερη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και εμπορίας αλουμίνας και αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το εργοστασιακό συγκρότημα της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας απασχολεί άμεσα 1.100 άτομα και, έμμεσα περισσότερα από 400 και εφαρμόζει παραγωγικές και εμπορικές πρακτικές εφάμιλλες των κορυφαίων μεταλλουργικών βιομηχανιών παγκοσμίως. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News