Σαν Σήμερα Πέμπτη 26/08/2021, 10:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς βρέθηκε στη φυλακή ο χρηματοδότης της Αμερικανικής Επανάστασης

Πώς βρέθηκε στη φυλακή ο χρηματοδότης της Αμερικανικής Επανάστασης

26 Αυγούστου 1801

Βγαίνει από τη φυλακή ο Ρόμπερτ Μόρις, γνωστός και ως o «Χρηματοδότης της Αμερικανικής Επανάστασης». Πέρασε τρία χρόνια σε ένα κελί για χρέη. Είχε ουσιαστικά επενδύσει όλα τα χρήματά του και είχε δανειστεί μεγάλα ποσά για την αγορά ακινήτων σε μία περίοδο «φούσκας». Στον Πανικό του 1796 -97 οι τιμές των ακινήτων βυθίστηκαν και εκείνος έχασε τα πάντα. 

Αδυνατώντας να πληρώσει τους πιστωτές του οδηγήθηκε στο δικαστήριο και από εκεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Walnut Street Prison, σε ειδική πτέρυγα για όσους χρωστούσαν. Μετά την αποφυλάκισή του έζησε μία ήσυχη ζωή σε ένα μικρό σπίτι στη Φιλαδέλφεια έως και τον θάνατό του, το 1806.

Ο Μόρις είχε γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1734 στο Λίβερπουλ της Αγγλίας και μετανάστευσε στην Αμερική όταν ήταν έφηβος. Εργάστηκε σε ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και ως έμπορος και εξελέγη μέλος του νομοθετικού σώματος της Πενσυλβανίας. Ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την Διακήρυξη της Ανεξερτησίας, αλλά και ο άνθρωπος που ανέλαβε να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί τα αναγκαία κεφάλαια για τα στρατεύματα του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Θεωρείται επίσης εκ των ιδρυτών του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News