Σαν Σήμερα Τετάρτη 25/08/2021, 10:20
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που στήριξε οικονομικά τα πειράματα του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

Ο άνθρωπος που στήριξε οικονομικά τα πειράματα του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ

25 Αυγούστου 1822

Γεννιέται στη Βοστόνη ο Γκάρντινερ Γκριν Χάμπαρντ, ο οποίος σπούδασε νομική και έγινε επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. Έμελλε δε να χρηματοδοτήσει μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του 19ου αιώνα.

Η κόρη του Χάμπαρντ, Μέιμπειλ, είχε μείνει κωφή λόγω οστρακιάς. Εκείνος όμως ήταν αποφασισμένος να της προσφέρει όσο καλύτερη εκπαίδευση μπορούσε. Ήρθε έτσι σε επαφή με έναν ειδικό σε θέματα ακουστικής, τον Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ. Ο Μπελ, έχοντας λάβει βασικές γνώσεις από τον πατέρα του που αφιέρωσε τη ζωή του στην παραγωγή της ηχητικής ομιλίας από κωφά άτομα, δίδασκε άτομα με προβλήματα ακοής. Σημειώνεται ότι και η μητέρα του Ελάιζα Γκρέις Σάιμοντς Μπελ ήταν κωφή. Παράλληλα όμως με τη δουλειά του δασκάλου «έτρεχε» τα πειράματά του με τον συνεργάτη του Γουότσον, τα οποία δεν άργησαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του Χάμπαρντ. 

Το 1875 ο Χάμπαρντ και ο Τόμας Σάντερς (ακόμη ένας πλούσιος επισειρηματίας με κωφό παιδί, το οποίο ο Μπελ είχε βοηθήσει) κατέληξαν σε προφορική συμφωνία προκειμένου να καλύψουν το ήμισυ του κόστους για την ανάπτυξη του τηλεφώνου και στη συνέχεια να μοιραστούν στα τρία τα κέρδη. Έκτοτε και έως και τη στιγμή που το τηλέφωνο καθιερώθηκε εμπορικά , ο Χάμπαρντ ήταν ουσιαστικά ο διευθυντής της επιχείρησης.

Στις 7 Μαρτίου 1876 ο Μπελ εξασφάλισε από το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχύρωνε την πατέντα για «τη μέθοδο και συσκευή μετάδοσης φωνής ή άλλων ήχων τηλεγραφικώς με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών της ίδιας μορφής με τις ταλαντώσεις του αέρα». Ήταν το γνωστό σε όλους μας τηλέφωνο. 

Ο Μπελ παντρεύτηκε τη Μέιμπελ Χάμπαρντ το 1877. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News